Наша національна валюта продовжує зміцнюватися.

Читайте також: Долар дешевшає: експерти назвали причини

За минулий тиждень долар встиг впасти в ціні на 78 копійок. Після невеликого зміцнення в вихідні валюта продовжила падіння ще на шість копійок – як в продажу, так і в покупці, пише "Сегодня".

В результаті її курс на міжбанку склав 27,06 і 27,11 грн, а Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 26,9 грн за долар.

Зниження курсу долара в НБУ пояснюють надлишком долара на ринку і підвищений попит іноземних інвесторів на державні цінні папери. Так, тільки за січень українці купили $ 563 млн, а продали – $ 667 млн.

"Зміцнення нацвалюти пов'язано в першу чергу з активним розміщенням українським Мінфіном різних за терміном і валют ОВДП з дуже високим рівнем прибутковості, а також зростанням експортних надходжень", – розповів керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Позитивну роль в цьому процесі зіграла також лібералізація валютного законодавства зі вступом в силу з 7 лютого закону "Про валюті і валютні операції".

У той же час думки експертів щодо поведінки курсу надалі різняться.

Читайте також: В Україні дозволили продавати і купувати валюту онлайн

"Якщо брати тільки економічні фактори, курс долара продовжить плавне зниження – до кінця лютого він може знизитися ще на 15–20 копійок, до 26,8–26,9", – вважає економіст Іван Нікітченко.

А ось курс євро в Україні, на думку економіста, буде залежати від котирувань в парі євро / долар на міжнародних ринках.

"При продовженні зниження курсу євро в світі і невеликому здешевленні долара у нас в Україні курс євро може опуститися до 30 грн / євро", – зазначив експерт.

За його словами, все може помінятися в березні:

"Якщо враховувати політичні чинники, до початку березня на ринку цілком можуть бути деякі панічні настрої, пов'язані з виборами. Це будуть останні тижні перед виборами – і як може йти передвиборний процес, поки важко сказати. Цілком можливо, що кампанія буде "брудною", що позначиться на настроях населення і бізнесу".

Андрій Забловський менш оптимістичний.

"З огляду на фактор пікового навантаження по виплаті зовнішніх боргів, негативного сальдо зовнішньої торгівлі, недовиконання дохідної частини по держбюджету за січень 2019 роки (6,5 млрд грн, або 11%), можна очікувати, що тиск на валютний ринок знову посилиться, і до кінця лютого 2019 року курс гривні по відношенню до американського долара може скласти близько 27,5–28,0 ", – озвучив свій прогноз експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook