Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у п’ятницю, 9 жовтня, скликав термінову нараду із головами обласних державних адміністрацій та міністрами через ситуацію зі стрімким поширенням коронавірусу в Україні.

Читайте також: "Іншого виходу немає": Ляшко заявив, що Україна може повернутися до жорсткого карантину

У ній також взяв участь секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов. В уряді висловили стурбованість останніми рекордами за кількістю нових хворих на COVID-19 і, як інформує пресслужба Кабміну, відтепер подібні зустрічі там відбуватимуться на регулярній основі тричі на тиждень, пише Obozrevatel.

"На сьогодні лідером стала Харківська область, де захворіли ще 630 людей. Найбільші темпи приросту також у Києві та Одеській області. Натомість дещо стабілізувалася ситуація в західних областях", – прокоментував прем’єр останні дані щодо кількості інфікованих.

Під час наради Шмигаль заслухав очільників ОДА щодо епідемічної ситуації в областях. Крім цього, доручив заступнику міністра охорони здоров’я, головному державному санітарному лікарю Віктору Ляшку та губернаторам поставити на особистий контроль роботу "коронавірусних" гарячих ліній.

"На їхній основі ми будемо розвивати контактні центри. Один із найбільших пріоритетів – швидке розгортання системи виявлення контактних осіб", – пояснив глава уряду.

Шмигаль провів нараду з главами ОДА та міністрами.

Читайте також: В Україні новий коронавірусний антирекорд: за добу майже 6 тисяч хворих

Він зауважив, що на сьогодні в країні залишається не вирішеною проблема з доплатами до заробітних плат медичним працівникам за вересень. За його словами, не відбулися виплати майже в 160 медзакладах у різних областях.

Главу МОЗ Максима Степанова він закликав надати відповідну інформацію, на основі якої уряд робитиму подання до Офісу президента для притягнення до дисциплінарної відповідальності відповідних голів ОДА.

"Будемо ставити питання звільнення відповідних керівників департаментів охорони здоров'я. Лікарі чекали грошей, при тому, що вони були виділені. НСЗУ підписувала контракти цілодобово і без вихідних. Якщо люди на місцях не хочуть працювати, будемо вдаватися до жорстких заходів", – заявив Шмигаль.

Відомо, що рішення щодо посилення медичної системи та заходів реагування на зростання захворюваності на COVID-19 будуть розглянуті на засіданні уряду та Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook