Федеральне відомство юстиції Швейцарії наприкінці червня передало Генпрокуратурі України банківський рахунок голови Укртрансаміаку та соратника Віктора Януковича  Віктора Бондика.

Читайте також: "Щось в стилі Гаррі Поттера": в мережі висміяли зміну іміджу колишньої соратниці Януковича

Про це повідомляє DW.

Швейцарські правоохоронці підозрюють, що кошти, виведені Бондиком з України, можуть бути вкраденими у держпідприємства. На рахунку Віктора Бондика арештували €7 млн і $21 млн. Українські правоохоронці зможуть повернути ці кошти державі, якщо доведуть їх незаконне походження. Якщо не зроблять цього, гроші розморозять.

Бондик і його швейцарські адвокати роками опиралися передачі доказів українській стороні і запевняли, що гроші мають законне походження. Передати документи змогли після рішення Федерального суду.

Старший брат Бондика Валерій був депутатом Донецької облради і нардепом від Партії регіонів. Сам Віктор Бондик майже 10 років, до кінця 2016 року, очолював стратегічне держпідприємство Укртрансаміак, яке управляє аміакопроводом від російського міста Тольятті до Одеси.

Паралельно вкладав гроші у різні сфери – від промисловості до будівництва. Активи оформлювали через британську компанію Nova Astrum Limited на підконтрольний Бондику офшор Richmond Investments Limited. За роки головування в Укртрансаміаку портфель його інвестицій, згідно зі звітністю у британському реєстрі компаній, зріс більш ніж у 10 разів. Правоохоронці підозрюють неформально пов'язані з Брндиком компанії, які використовувалися для схем незаконного збагачення.

Читайте також: Журналісти зі США знайшли $700 млн, які вивезли Янукович і друзі

Йдеться про мільйонні трати бюджетних грошей на встановлення автоматичної системи газового пожежогасіння насосних станцій аміакопроводу "Тольятті – Одеса", яку так і не встановили. Бондика підозрюють у розтраті коштів на послуги підставних фірм з діагностики аміакопроводу, яку не проводили. До ремонту аміакопроводу за завищеними цінами залучалися підприємства, які були у власності Віктора Бондика.

У грудні 2014 року Віктор Бондик відкрив від імені підконтрольної йому нідерландської компанії Spes Asset Management B.V. рахунок у швейцарському банку Bank Vontobel AG, на який з Нідерландів почали надходити мільйонні перекази. Тодішній міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про масштабні зловживання з боку керівника Укртрансаміаку.

Швейцарська служба фінансового моніторингу у липні 2016 року передала прокуратурі в Цюриху повідомлення про підозру у відмиванні коштів. За місяць швейцарська прокуратура розпорядилася арештувати €7 млн і $21 млн. Правоохоронці підозрюють, що кошти, вкрадені в Укртрансаміаку, підозрюваний вивів, коли в Україні було призупинено слідство проти нього.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter