Сільгоспвиробництво на людських кістках. На території, де загинула понад тисяча волинян, тепер будуть фермерські угіддя, адже землі виставили на аукціон. Останки ж людей і досі лежать за селом Гайове Ківерцівського району – тіла загиблих ніхто не шукав навіть за незалежності України. Нині ж там пам’ятний знак, та й той можуть відшукати хіба що місцеві.

Читайте також: Озеро на Волині виставили на продаж (фото)

Про це йдеться у сюжеті ТРК АВЕРС.

Про те, що відбувалося на цих землях, тутешні люди десятиліттями мовчали. Так радянська влада стирала нашу історію. Якщо хтось і згадував, що відбулося тут в 1943 році, то в сімейному колі й пошепки.

Історики розповідають, що у міжвоєнний період та під час Другої світової війни тут, за селом Гайове, було чималеньке поселення польських колоністів – понад 20 тисяч осіб. Аби прохарчуватися, грабували навколишні села: забирали в українців і землю, і всі пожитки. За селян заступилася Українська Повстанська Армія.

"З 31 серпня на 1 вересня 1943 року поляки разом із більшовицьким загоном Миколи Прокопюка напали на мирне населення і, якщо я не помиляюся, загинуло десь до тисячі жителів навколишніх сіл, – розповідає історик Микола Кучерепа.

Місцевий краєзнавець Степан Комариця каже: більшість загиблих – мирне населення.

"Були повбивані і ті селяни, які прийшли. Вони були беззбройні: хто з вилами, хто з дрючком, хто просто з нічим, хто зі шнурком. Так і тут вони десь поховані. Точного місця поховання я от не знаю, – каже він. – Нема нікого такого, хто міг би вказати, де саме ті могили".

Читайте також: На Волині підприємець самовільно захопив землю, вартістю понад 10 мільйонів

Фактично, навколишні пасовища і стали невидимою могилою для тисячі волинян. А тепер ці землі виставили на сайті Держгеокадастру на аукціон. І вже віддали на сім років в оренду.

У цільовому призначенні вказано: земля для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ділянки чималі: майже по 30 гектарів кожна.

А от стартова вартість річної плати за оренду – мізерна: трішки більш як 9 тисяч гривень. І хоча території на перший погляд непривабливі, землі бідні та піщані, боротьба за них на аукціоні була запеклою.

"Стартова ціна була 9 тисяч, а закінчилась на 50 тисячах, – повідомила провідний інженер ДП "Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" Тетяна Форманюк. – Це були дуже емоційні торги, дуже напружені. Тому що учасники хотіли отримати ці земельні ділянки в оренду".

Поки що імена переможців торгів не розголошують – повідомлять згодом. Наразі ж відомо, що в аукціоні взяли участь троє фермерів, двоє з них – місцеві. Перемогли ті, що з Тростянецької ОТГ. Що будуть робити на цій землі – достеменно невідомо.

"Оскільки угіддя на цих земельних ділянках, як я пам’ятаю, – це пасовище, то вони його мають використовувати як пасовище, – каже Тетяна Форманюк. – Але є такий момент: вони можуть зробити схему сівозмін. Земельні ділянки більш як 20 років не обробляли, вони дуже захаращені. Для того щоб їх привести в належний стан і використовувати, потрібні дуже великі кошти, дуже великі затрати. І щоб це все почало працювати, їм потрібно мінімум два роки".


Однак, із власних джерел журналістам стало відомо, що буцімто на цих землях збираються вирощувати лохину та фундук. Місцеві кажуть: про аукціон та фермерів, які поклали око на землю, не чули. Цікаво, чи знають самі фермери, на чиїх останках збираються заробляти гроші?

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook