У Волинській області, як і на території всієї країни, продовжується здійснення щотижневого рутинного епідеміологічного нагляду захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні  інфекції. Про це інформує Волинський лабораторний центр.

Читайте також: Дві смерті за добу: де на Волині виявили найбільше хворих на COVID-19

За даними епідеміологічного нагляду в Україні зафіксовано спорадичне географічне поширення грипу. Переважає циркуляція вірусу типу В, що характерно для даного періоду часу, також реєструється грип А (А(H1N1)). Вказані віруси входять до складу вакцин проти грипу на епідсезон 2020-2021рр.

За минулий тиждень інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ в Україні нижчий епідемічного порогу на 32% та становить 331,5 на 100 тис. населення, а також на 7,3% вищий за аналогічний період минулого сезону. У більшості регіонів України перевищення епідемічного порогу не реєструвалось (за винятком Запорізької області). Інтенсивність епідемічного процесу ГРВІ знаходилась на низькому рівні.  

У Волинській області інтенсивний показник захворюваності становить 359 на 100 тисяч населення (вищий від середньо державного на 8%) та нижчий від епідемічного порогу на 37%. Локальне перевищення зареєстровано у Шацькому районі.

Протягом останнього тижня в області на ГРВІ захворіло близько 4 тис. волинян, із них 28% – це діти віком до 17 років (понад 1 тис.). Штами вірусу грипу не виділялись. Близько трьох відсотків від загальної кількості захворілих госпіталізовано. Серед них 75% – це дорослі особи. Летальних випадків за цей час виявлено не було.

З початку епідемічного сезону гострими респіраторними вірусними інфекціями перехворіло вже близько 78 тис. мешканців області (7,5% населення), що на 8,5 тис. більше ніж попереднього сезону.

Читайте також: За добу в Україні виявили понад 5 тисяч інфікованих коронавірусом, на Волині – 154

Всього в області проти грипу вакциновано понад 2,5 тис. осіб, із них 55% – це особи із групи ризику  (персонал медичних закладів, діти віком від 6 міс.  до 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

Наскільки важко буде протікати грип залежить від таких факторів:

вашого імунітету,

штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу,

наявність будь-якого іншого захворювання;

певні генетичні особливості організму.

Різні комбінації усіх цих факторів пояснюють той факт, що одні люди хворіють грипом практично без прояву зовнішніх симптомів, а у інших людей вірус грипу викликає серйозні ускладнення та порушення або навіть стає причиною смерті.  

Характерними симптомами грипу є підвищення температури, головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, нудота, кашель, що може тривати більше двох тижнів. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook