Наближається найсвітліше християнське свято – Великдень, який в 2021 році будемо відзначати 2 травня.
Читайте також: Як прикрасити паски на Великдень: красиві і оригінальні способи (фото)
Головним символом і блюдом цього свята є паски та писанки. Як правило, паски починають випікати в Чистий четвер, який цього року припадає на 29 квітня, пише ONLINE.UA.
Паска без дріжджів – швидкий рецепт за 5 хвилин
Якщо ви не дуже любите дріжджове тісто або просто немаєте часу, щоб довго з ним возитися, то рецепт паски без дріжджів – справжня знахідка. На смак швидкі паски не відрізняються від класичних дріжджових пасок, але на заміс тесту для них піде всього 5 хвилин.
Що потрібно (на 2 паски):
200 г сиру
100 г цукру
2 яйця
100 г вершкового масла
170 борошна
ванільний цукор
10 г розпушувача
по 50 г родзинок і цукатів
Як приготувати:
З’єднати сир, цукор, розм’якшене вершкове масло, яйця і ванільний цукор. Збити все блендером або ретельно розім’яти виделкою. Додати борошно, просіяне з розпушувачем, родзинки і цукати. Добре перемішати і розкласти у форми. Випікати 60 хвилин при температурі 170-180 градусів. Прикрасити глазур’ю.
Як приготувати глазур:
110 г цукру залити 20 мл води і проварити на середньому вогні після закипання 1 хвилину. Розтопити 5 г желатину в 20 мл води, з’єднати з цукровим сиропом і збити близько 3 хвилин.
Читайте також: Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами
Незвичайна паска «Краффін»
Паска Краффін – один з найпопулярніших видів пасхальної випічки. Така паска виходить дуже незвичайною на вигляд і неймовірно смачною. В основі краффіна, як і в традиційній пасці, лежить здобне дріжджове тісто, але формують з нього паски особливим способом.
Що потрібно (на 2 паски):
350 г борошна
110 мл молока
3 яйця
7 г сухих дріжджів або 25 г свіжих дріжджів
160 г вершкового масла
80 г цукру
5 мл коньяку
горіхи, цукати, родзинки
Як приготувати:
Для приготування опари підігріти молоко, в яке додати дріжджі, трохи цукру та 2 ст.л. муки. Залишити на 20-30 хвилин, щоб опара підійшла. В цей час збити 2 жовтки, 1 яйце і цукор міксером до утворення пишної білої маси. Просіяти борошно і з’єднати з опарою. Додати вершкове масло і збиті яйця. Замісити тісто і відправити його на 2 години в тепле місце підходити. Готове тісто розділити на дві частини і розкачати кожну в прямокутник. Змастити розтопленим вершковим маслом, посипати цукатами, горіхами і родзинками. Згорнути заготовку в рулет, розрізати її навпіл і скрутити в спіраль. Скручувати потрібно таким чином, щоб місце зрізу було зовні. Отриману кручену шарувату заготовку акуратно викласти у форму і залишити на 1 годину. Випікати паски в розігрітій духовці 35-40 хвилин – перші 10 хвилин при температурі 200 градусів, а потім паски потрібно накрити зверху фольгою і випікати при температурі 170 градусів до готовності.
Смачна класична паска – рецепт
Паска за цим рецептом виходить пухкою, рум’яною і дуже ароматною. Процес приготування тривалий і багатоетапний, але витрачений час і сили на випічку того варті.
Що потрібно:
1,2 кг борошна
400 мл молока
5 яєць і 5 жовтків
200г масла
100г свіжих дріжджів
1/2 ч. л. солі
300г цукру
родзинки,
цукати,
цедра лимона, апельсина
1 пачка ваніліну
Як приготувати:
Для опари дріжджі розім’яти з невеликою кількістю цукру, залити теплим молоком і додати 100 г борошна. Залишити опару на 20 хвилин – маса має збільшитися вдвічі. Тим часом яйця збити з цукром, просіяти борошно і з’єднати з опарою. Влити в масу розтоплене вершкове масло і вимісити тісто, поки воно не буде відлипати від рук. Тісто залишити на 1,5-2 години в теплому місці. Після того, як підійде, додати цедру лимона і апельсина, родзинки, горіхи, сухофрукти, добре вимісити, щоб вони добре розподілилися по всьому тесту. Розділити тісто на порції і розкласти у форми, поставити в тепле місце на 20-30 хвилин. Коли тісто підніметься вдвічі, акуратно змастити верхівки пасок сумішшю з жовтка і молока. Випікати 40-50 хвилин.
Сирна паска «Снікерс» — рецепт
Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, але не любить пекти. Сирна паска готується без випічки.
Що потрібно:
500 г сиру
70 г
вершкового масла
100 мл вершків
2 яйця
90 г цукру
120 г арахісу
150 г карамелі
темний шоколад
Як приготувати:
Для початку потрібно зварити крем. Для цього збити яйця з цукром, влити гарячі вершки, довести до загустіння на повільному вогні і збити міксером. Поки заварний крем остигає, сир збити з вершковим маслом, а потім з’єднати з кремом. З’єднати арахіс з карамеллю і шоколадом, залити 30 мл гарячих вершків і прогріти на водяній бані. У сирну масу додати шоколадну і карамельно-арахісову частини, форму застелити подвійним шаром вологої марлі викласти сирну масу, акуратно закрити верх марлею, поставити гніт та прибрати на ніч у холодильник. Готову паску прикрасити карамеллю, посипати шоколадом і арахісом в глазурі. Можна додатково полити шоколадом, щоб смак був ще більш яскравий і снікерсовий!
Читайте також: Що має бути у великодньому кошику: список дозволених та заборонених продуктів
Італійська паска Панеттоне – рецепт
Панеттоне – італійська святкова альтернатива традиційним паскам. Це легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, який за смаком нагадує кекс. У панеттоне перед класичної паскою є кілька переваг. У той час як паски дуже примхливі в приготуванні – вони не люблять шуму, через який можуть не піднятися, можуть пригоріти – панеттоне ні за яких умов не опадає і не пригорає. До того ж, кулич паннетоне дуже довго зберігає свіжість і м’якість.
Що потрібно:
Перший заміс (закваска):
1 кг борошна
230 г вершкового масла
7 г свіжих дріжджів
7 жовтків
230 г цукру
375 мл води
З’єднати всі інгредієнти, крім води. Потроху підливаючи воду, замісити гладке однорідне тісто і залишити на 12 годин у теплому місці.
Другий заміс:
800 г борошна
300 г вершкового масла
8 жовтків
300 г цукру
90 г свіжих дріжджів
300 мл води
родзинки,
цукати
У перший заміс додати всі сухі інгредієнти і яєчні жовтки. Дріжджі розвести у воді і, потроху підливаючи їх в опару, вимісити тісто. Додати масло і вимішувати, поки тісто не стане однорідним і гладким. Залишити тісто на 2-3 години, поки воно не збільшиться в об’ємі в 3 рази. Сформувати паски, розкласти у форми і поставити в тепле місце на 30-40 хвилин. Випікати при 160-180°С.
Пам’ятайте, перш ніж приступити до рецепта приготування паски, важливо зарядитися гарним настроєм і позбутися від поганих думок. Тоді ваша паска точно вийде пишною і рум’яною.
Смачного і світлого Вам Великодня!
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає