Сьогодні у Луцькій міській раді відбулась зустріч з представниками Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні.

Читайте також: Волинська облспоживспілка програла суд щодо Старого ринку

На зустріч завітали секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, перший заступник міського голови Григорій Недопад, директор юридичного департаменту міської ради Наталія Юрченко, начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Вікторія Гомонець, міжнародний спостерігач, спеціаліст з гендерних питань Данкан Спіннер та міжнародна спостерігачка Адалета Калєчія. Під час зустрічі присутні обговорили ситуацію щодо перенесення Центрального ринку у Луцьку, про це йдеться на сайті Луцькради.

Привітавши гостей нашого міста, Григорій Пустовіт розповів про широку співпрацю із Європейським союзом, яка була налагоджена у останні роки разом із діяльністю фонду НЕФКО, в рамках проєкту термомодернізації громадських будівель, співпрацею з Європейським банком реконструкції та розвитку, а також проєктом "Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Любліна і Луцька". Він також зазначив, що Луцьк має значну історичну спадщину, головною перлиною якої є Замок Любарта. А тому, заходи з благоустрою території навколо цієї історичної пам’ятки, покращення туристичної привабливості нашого міста передбачають впорядкування землі, що сьогодні знаходиться на місці Центрального ринку.

Читайте також: Думка лучан, що вони хочуть бачити на місці Центрального ринку (опитування)

"Коли у 2016 році з’явився Новий ринок у передмісті Луцька, з’явились місця, куди можна було б перенести підприємців. Наша каденція підняла питання вже не про закриття ринку, а про його перенесення. Тож ми сказали підприємцям: "Є новий ринок, робочі місця. Ви можете переїхати туди та продовжити торгівлю". Ми вже провели нові автобусні маршрути до Нового ринку, вже сьогодні розглядаємо питання добудови тролейбусної лінії для того, щоб тролейбуси підходили до самого ринку.

І для того, щоб не лунали домисли про новий бізнес на цьому місці, було оголошено загальноукраїнський конкурс на кращу концепцію облаштування території, зазначивши, що ця зона має бути рекреаційною. Він буде завершений через кілька місяців, а його результати будуть винесені лучанам на обговорення. Буде обрано найкращий варіант, який відповідатиме інтересам більшості лучан. Звичайно, перенесення ринку – кроки неприємні. Проте місто мусить розвиватись та відмовлятись від тих речей, які не додають йому привабливост", – розповів Григорій Пустовіт.

Читайте також: До домівок луцьких муніципалів о 6:30 намагалася увірватися поліція, аби віддати повістки

У свою чергу, Данкан Спіннер високо оцінив європейські прагнення лучан. Він зазначив, що в інтересах моніторингової місії – не допустити ескалації конфлікту, проте спостерігачів також цікавило, чому поліція не забезпечує виконання рішення Луцької міської ради, стан розгляду справи у судовій системі та загальна оцінка громадськістю нашого міста рішення про перенесення Центрального ринку.

"Досі ми не відчували стільки підтримки, як відчуваємо сьогодні. У засобах масової інформації ви можете знайти безліч думок авторитетних мешканців нашого міста на підтримку цього рішення. Проте не буває рішення, яке б задовольнило всіх на 100%, як не буває і ідеального виконання цих рішень. Сьогодні ми виходимо з того, що діємо в інтересах громади. Я хочу, щоб наше місто розвивалось", – зазначив Григорій Пустовіт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook