Життя та здоров’я – найцінніше, що має людина, і за що вона готова віддати будь-які гроші, навіть ті, яких не має. Цю істину особливо добре засвоїли люди, які готові скористатись страхом невиліковної хвороби та заробити на цьому. 

Читайте також: На Волині лікарі видалили чоловікові пухлину, яку діагностували ще в дитинстві (фото 18+)

Лікар-гінеколог Іванченко Марія Адамівна лучанці поставила діагноз рак та призначила дороговартісне лікування. Перевірка в іншої іншого спеціаліста показала, що дівчина повністю здорова, а діагноз – надуманий, адже не має жодної його ознаки.

Історія лучанки Ольги опублікована з її дозволу, проте з етичних міркувань та на її прохання ім’я героїні змінено та опущено окремі факти, які становлять в тому числі і лікарську таємницю, адже з приводу шахрайства громадянка вже звернулась в прокуратуру.

Плановий прийом у ВОДТМО, на який прийшла Ольга, не передвіщав нічого лихого – дівчина почувала себе добре, скарг не було. Лікар Марія Іванченко озвучила ціну прийому в розмірі 450 гривень, ще стільки ж потрібно було заплатити за аналізи.

Читайте також: "Бра викликає рак?": Супрун розповіла про ідеальну білизну та спростувала міфи

"У вас рак. Але все можна вилікувати, аби були гроші…"

"Гроші давала їй готівкою, тому лікар чекала, коли вийде медсестра. І все було б нічого, якби не результати аналізів. За їх результатами Марія Адамівна заявила, що лейкоплакія – це перша стадія раку", – розповідає дівчина, і каже, що в той момент пережила сильний шок.

Марія Іванченко, з її слів, взялась її заспокоювати. Мовляв, стадія початкова, все ще можна вилікувати, аби було бажання і гроші. Після цього лікар призначила додаткові платні аналізи в лабораторії "Мікролаб", які обійшлись ще в 1200 гривень, на 1300 грн. дівчина купила ліки, які призначила лікар Іванченко.

Дівчина каже, що в той момент була готова прощатись з життям. Пережити шок діагнозу самотужки вона не могла, тому розповіла все батькам. Ті і запідозрили щось неладне і порадили звернутись до лікаря з іншої лікарні. Перевірка показала, що в дівчини немає ні уреоплазми, ні будь-яких ознак раку чи інших хвороб.

"Діватись не було куди, я їй зізналась про огляд в Марії Іванченко. Лікар дуже здивувалась, що мені поставили діагноз без обов’язкових аналізів: УЗД, аналізу крові, комплексного обстеження, обстеження крові на папіломатозний вірус", – розповідає Ольга.

Читайте також: Набрякло горло та посинів: під час гастроскопії помер 2-річний хлопчик (відео)

Обман лікаря Іванченко розкрила її колега з іншої лікарні

Дівчина каже, що шкода не грошей, а вбитих нервів її та батьків, а також загрози від такого "лікування".

"Тоді в мене і виникла підозра, що я не перша така "пацієнтка". Вже зараз пригадуючи обставини відвідування лікаря Іванченко я розумію, що вона тонкий психолог і вміє вдало скористатись шоковим станом, коли ти готовий віддати все, аби жити. І тоді я почала шукати таких, як я", – каже вона.

Дівчина додає, що лікар дуже приємна в спілкуванні і відразу викликає довіру. Ці свої якості вона використовує для того, щоб створити атмосферу повної довіри до лікаря, аби пацієнт навіть не сумнівався, що йому щиро намагаються допомогти. Звичайно, за його ж гроші.

В одній з луцьких фейсбук-спільнот вона познайомилась з дівчатами, які теж стали жертвами афери Марії Іванченко, яка ставила людям неіснуючі діагнози.

Читайте також: На Волині лікарі відмовилися лікувати хлопчика, у якого пересаджена печінка

"Я знайшла мінімум трьох дівчат, які розкрили цей обман, звернувшись до інших лікарів. Але це – крапля в морі, всі відгукуються про Марію Адамівну як про спеціаліста і рятівницю, скільки серед них ошуканих, хто насправді і не був хворий – одному Богу і лікарю Іванченко відомо.

Вже зараз я розумію, що це все – дуже тонка гра, адже лікар не відразу вдається в деталі діагнозу, а відразу каже слово "рак", яке вводить в шок пацієнта. В спілкуванні вона привітна і мила, що відразу викликає довіру, тому пацієнти навіть не задумуються про те, що їх можуть ошукати", – каже Ольга.

Дівчина звернулась в прокуратуру з вимогою перевірити роботу лікаря, там заяву прийняли, з приводу чого розпочали службову перевірку.

 

При чому такі скарги на роботу лікаря – це реальні факти, причому не поодинокі. Редакція отримала витяг з характеристики лікаря Іванченко кількарічної давності. Серед переліку її професійних можливостей є і критичні зауваження до її роботи.

"До 2010 року лікар характеризувалась позитивно, проте останніми роками стала неврівноваженою, дратівливою, має напружені стосунки з колегами. Мали місце скарги пацієнтів, неналежне виконання своїх обов'язків, ігнорування вказівок керівництва", – йдеться у характеристиці за підписом тодішнього керівника ВОДТМО Григорія Ващиліна.

 

Читайте також: Першим – чоловік: лікарка не пустила на прийом пацієнтку через традиції

Не "раком" єдиним

Ще один діагноз, який приносить чималий дохід лікарю – хламідіоз. На умовах анонімності експацієнти розповідали, що цей діагноз лікарка ставить багатьом. Проте, якщо зробити контрольний аналіз в незалежній приватній лабораторії, то дуже часто виявляється, що ніяких "хламідій" в пацієнтки немає.

Проте навіть декілька таких пацієнтів приносять хороший і, головне, стабільний прибуток лікарю Іванченко. Враховуючи той факт, що за відвідування доведеться заплатити від 400 до 800 гривень, а таких відвідувань має бути декілька (спочатку планове, а потім декілька контрольних), загалом забігає непогана сума.

Стабільний бізнес на здоров’ї: лікар Іванченко повторювала цю аферу неодноразово

Знайти свідчення людей, які готові назвати свої імена та розповісти відкрито про аферу Марії Іванівни Іванченко на придуманих діагнозах, здачі непотрібних аналізів в платних лабораторіях, з яких вона має відсоток та платних "консультаціях" та "підтримках" поки не вдалось. Зокрема і через її зв’язки в правоохоронних органах, якими вона часто погрожує недоброзичливцям.

Проте анонімно жінки, які знають ці історії не з чуток, розповідають чимало цікавого. Виявляється, історія 21-річної Ольги – де "крапля в морі", адже каналів нелегального заробітку на здоров’ї лучан лікарка має декілька.

Читайте також: В Україні стануть безкоштовними 50 медичних послуг

Чимало її клієнток – високопоставлені посадовці, правоохоронці, представники судової системи та їх родичі. Словом, ті, хто готові щедро платити "в конверті", аби постійно мати на зв’язку "свого" лікаря, який проконсультує і допоможе саме в ту хвилину, коли це потрібно. Відповідно і ціна за послуги, яку виставляє лікар, формується "на око", залежно від того, скільки людина може заплатити.

І все б нічого, проте лікар Іванченко і тут намагається отримати максимальну вигоду не прикладаючи зусиль, адже робить все, щоб уникнути відповідальності.

Приміром, декілька років тому, взявши кошти за "супровід" вагітної жінки, яка народжувала в пізньому віці, лікарка брала близько 500 гривень за одну консультацію. Проте коли вагітній стало зле, з її слів, лікарка навіть не взяла від неї слухавку. Згодом лікар взагалі заперечила будь-які зв’язки з жінкою.

"Неодноразово вона ставила завідомо неправдиві діагнози високопоставленим особам, і про це вони згодом дізнавались. Але зробити з нею (лікаркою, – авт.) ніхто нічого не може, бо вона працює лікарем в делікатній галузі гінекології. Самі розумієте, людям краще заплатити і забути це, як страшний сон, ніж ворушити цю історію, аби вона вийшла на публіку. Луцьк – маленьке село, всі одне одного знають", – каже дружина правоохоронця обласного ГУНП, яка лікувалась в Іванченко за порадою подруги.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook