"Ми вже давно відійшли від фіксованого курсу. Курс зараз визначає не Національний банк, а ринок", – про те, як формується курс гривні, розповів глава Нацбанку України Яків Смолій.

Читайте також: Нацбанк назвав купюри, які підробляють найчастіше

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

"Уряд використовує при складанні бюджету ті чи інші технічні, розрахункові показники, однак кон'юнктура ринку їхній реалізації може і не сприяти. Якщо імпорт і експорт сьогодні формують інший курс , ніж закладено в бюджеті, ми в це втручатися не можемо", – пояснив глава НБУ.

НБУ стежить за ситуацією на валютному ринку, зокрема за коливаннями курсу, адже вони впливають на невизначеність в економіці, заважають бізнесу та населенню приймати довгострокові рішення.

Читайте також: Українцям назвали купюри, які підробляють найчастіше

"Ми приблизно орієнтуємося, який у нас обсяг пропозиції валюти і попиту на неї, і виходимо з того, що повинні нарощувати резерви, але одночасно і не повинні заважати ринку визначати курс гривні, який відповідає стану економіки. Ми всі вже бачили, до чого призводить підтримання курсу гривні на штучному рівні, відірваному від економічних реалій, – до накопичення дисбалансів і криз, – додає Смолій. – Ми не можемо зациклюватися на короткостроковій ситуації і не можемо дозволити собі "одноразові" рішення, які не вирішують суті проблеми".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter