8 серпня 2020 року в Україні та світі відзначається ряд свят. Серед них День військ зв'язку України, Міжнародний день офтальмології, День альпініста та Всесвітній день кішок. Також православна церква вшановує пам'ять святого Єрмолая Нікомидійського.

Читайте також: На Волині організовують поїздки до святинь: графік прощ та вартість

День військ зв'язку України

Це професійне свято встановлене в лютому 2000 року указом другого президента України Леоніда Кучми, враховуючи заслуги військ зв'язку у зміцненні обороноздатності держави. День військ зв'язку відзначається щорічно 8 серпня, пише OBOZREVATEL.

Міжнародний день офтальмології

Міжнародний день офтальмології відзначається з 2004 року в день народження радянського офтальмолога Святослава Федорова. Встановлення свята – це визнання важливості та ефективності праці лікарів-офтальмологів, поліпшення міжнародних зв'язків та обміну досвідом в даній сфері.

День альпініста

Міжнародний день альпінізму своєю появою зобов'язаний швейцарцям Мішелю-Габріелю Паккарду і Жаку Бальма, які першими досягли найвищої точки Альп – вершини Монблан (8 серпня 1786 року). Свято відзначають всі любителі скелелазіння, а також професійні альпіністи, в тому числі й промислові.

Всесвітній день кішок

Всесвітній день кішок з'явився з ініціативи Міжнародного фонду із захисту тварин Animal Welfare у 2002 році. Свято встановлене з метою залучення уваги до проблеми бездомних тварин.

Єрмолаєв день

Православна церква шанує 8 серпня пам'ять мученика Єрмолая Нікомидійського. Він став жертвою гонінь на християн і був обезголовлений язичниками за відмову відректися від Христа.

Святий Єрмолай Нікомидійський (фото – pokrovikona.ru)

У народному календарі дата отримала назву Єрмолаєв день. Наші предки в цей день намагалися зібрати якомога більше врожаю – зернових культур і картоплі. Також часто збирали і яблука, але їсти їх не можна було, потрібно було чекати до яблучного Спаса.

Читайте також: Після престольного празника у селі під Луцьком священник та його дружина захворіли на коронавірус (фото)

Прикмети на 8 серпня

  • Жовтіють листя на липі – до ранньої та холодної зими.

  • Жаби на березі – буде негода, сидять у воді – чекайте посухи.

  • Пристають мухи – до дощу.

  • Багряний захід – до вологої осені, зозулю чутно вранці – до теплої та пізньої.

  • Кішка потерлася про ноги – до багатства.

Що не можна робити 8 серпня

  • Жінкам не можна шити та в'язати: взяти голку на Єрмолая – до нещастя.

  • Не можна лихословити – можна приректи себе на злі помисли.

  • Заборонено з'ясовувати стосунки й лаятися – не варто гнівити святих.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook