Іноді ми навіть не звертаємо увагу на таку дрібницю, як наприклад постійна сонливість впродовж дня, списуючи це на втому і завантаженість на роботі, або не тамована спрага, від якої вам завжди хочеться пити. Але все може бути куди серйозніше, ніж здається на перший погляд.

Читайте також: Нестандартні поради для покращення роботи мозку

Прислухайтеся до себе і прочитайте уважно підказки з цього матеріалу. Можливо, вони допоможуть вам врятувати життя або вберегти себе від тяжких наслідків хвороби, пише terrawoman.

Часто ми не помічаємо симптоми хвороби, списуючи їх на природні процеси: хочеться спати – не виспався, пити – давно не спустошували скляночку. Ми ігноруємо сигнали організму, які можуть допомогти діагностувати захворювання на ранній стадії. Прислухайтеся до себе і прочитайте уважно підказки з цього матеріалу. Можливо, вони допоможуть вам врятувати життя або уберегти себе від тяжких наслідків хвороби:

1. Ви забуваєте, про що тільки що говорили

Тільки що ви захоплено розмовляли, а в наступну мить раптом втратили нитку розмови. Якщо ви досить часто забуваєте, про що говорили, і не можете згадати, що хотіли сказати, це може виявитися серйозним сигналом. Така кумедна слабкість може бути симптомом порушення кровопостачання мозку або міні-інсульту. І навіть якщо ви впродовж декількох секунд все згадуєте, залишати без уваги таку особливість не можна. Обов'язково зверніться до лікаря. І будьте готові до того, що в найкритичніших випадках вас впродовж 24 годин відправлять на обстеження мозку. Швидше за все, вам пропишуть ліки для розрідження крові і зниження холестерину, крім того, дуже важливо змінити спосіб життя - виключити паління і до мінімуму скоротити вживання алкоголю, жирної, солодкої і солоної їжі. Їсти краще всього невеликими порціями 5 раз на день, і 5 раз на тиждень по 30 хвилин присвячувати фізичному навантаженню, щоб поліпшити кровопостачання мозку.

2. Декілька днів підряд вам здається, ніби щось потрапило в око

У здорової людини зір має бути чітким, очі не повинні боліти, сльозитися або червоніти. Ще один з тривожних сигналів – неможливість бачити прямі лінії. Вікна або косяки дверей здаються вам хвилястими? Це явний симптом дегенерації м'язової тканини, яка може привести до втрати зору. Крім того, зверніть увагу на "мушки" і "спалахи". Часто вони передують початку мігрені, але можуть виникати і без головного болю. Відчуття, що ви дивитеся на світ через тонкий тюль, – це один з перших сигналів катаракти. А раптова короткочасна втрата зору або поява великої "мушки", яка заважає вам бачити, – привід для термінового звернення до лікаря, якщо ви хочете уникнути повної сліпоти.

3. Печія після застілля

Ці неприємні відчуття часто списують на занадто щедру їжу. Але причиною їх виникнення може бути стан, при якому шлункова кислота потрапляє в стравохід, викликаючи запальні процеси, кислий смак у роті і ушкодження зубів. Зазвичай подібні симптоми загострюються ввечері, вони можуть бути викликані тісним одягом або різкими нахилами. Найчастіше від печії страждають вагітні жінки і люди з надмірною вагою, оскільки тяжкість заважає їжі рухатися в потрібному напрямі. Постійна печія може стати причиною появи шрамів, в результаті утруднюється ковтання і може навіть розвинутися рак стравоходу. Якщо ви випробовуєте печію раз на тиждень або частіше, обов'язково зверніться до лікаря. Їжте помалу і будьте готові до того, що лікар випише вам ліки для нейтралізації кислоти, а в деяких випадках навіть порекомендує операцію, щоб зміцнити стінки стравоходу.

4. Сонливість впродовж дня

Вранці ви насилу прокидаєтеся і почуваєте себе втомленою, навіть якщо напередодні лягли вчасно, а чоловік скаржиться, що ви хропете? Справа може бути в апное – короткочасній зупинці дихання уві сні. Ви можете прокидатися з головним болем, зазнавати труднощі з концентрацією і засинати, як тільки сідаєте. Порушення дихання уві сні підвищує ризик серцево-судинних захворювань, інсультів, діабету, не кажучи вже про ДТП і інші неприємні випадковості. Треба якнайскоріше звернутися до лікаря. Не перешкодить також позбавитися від зайвої ваги і скоротити кількість алкоголю.

5. У вас часто виникає відчуття, що ви "відсиділи" руку или ногу

Ви можете прокинутися з неприємними відчуттями, оскільки уві сні було порушено кровопостачання руки або ноги. Такий симптом не здається серйозним, але якщо колення виникає раз на тиждень або частіше, варто звернутися до лікаря, оскільки це може бути сигналом про ушкодження нервів. Крім того, регулярне колення може бути раннім симптомом інсульту і діабету, але найчастіше воно сигналізує про ушкодження нерва. У групі ризику знаходяться ті, хто постраждав від нещасного випадку або за родом діяльності виконує на роботі постійні рухи, що повторюються. Стан може бути хворобливим, проте впродовж декількох тижнів все зазвичай проходить. Якщо вам не допоможе медикаментозне лікування, потрібна операція.

6. Об'єм талії помітно збільшився

Найчастіше причина у банальному переїданні. Але якщо здуття живота супроводжується анемією і загальною втратою ваги, це може бути симптомом захворювань черевної порожнини, і навіть після невеликої кількості їжі відчуваєте, що переїли, а крім того відчуваєте болі в нижній частині живота, зверніться до лікаря якнайскоріше – усе це може говорити про рак яєчників.

7. Біль в ногах – здається, ви розтягнули м'яз

Можливо, причина не у фізичній активності, а в її відсутності. Якщо біль виникає після багатогодинного сидіння біля комп'ютера або довгого перельоту, причина може бути в тромбозі глибоких вен. Якщо ви більше півтора годин провели за офісним столом без руху, то кровопостачання ніг знижується на 50%. Вважається, що головним симптомом тромбозу є почервоніння і пухлина, але насправді до 80% пацієнтів з тромбозом скаржаться тільки на біль в ногах, лікар виносить помилковий діагноз – розтягування. Окрім нерухомого способу життя, причиною тромбозу може стати вагітність, ожиріння, рак. У групі ризику і ті, кому більше шістдесяти років.

Читайте також: Як зміцнити імунітет: поради

8. Ранка, яка не гоїться

Якщо ранка або прищик не проходять впродовж 2-3 тижнів, на них обов'язково треба звернути увагу. Те, що на перший погляд здається звичайною подряпиною або запаленням, може бути першим проявом базальноклітинної карциноми. Цей різновид раку шкіри піддається лікуванню на ранніх стадіях і зустрічається у чоловіків удвічі частіше, ніж у жінок. Стежте за появою родимок і будь-яких інших новоутворень на повіках, вушних раковинах, шкірі голови, спині і плечах – особливо якщо в теплу пору року ви багато часу проводите на відкритому повітрі і не користуєтеся сонцезахисними засобами. Як правило, базальна карцинома поширюється набагато повільніше, ніж меланома. Але чим довше ви відкладаєте візит до лікаря, тим серйознішими можуть бути наслідки.

9. Кашель, який не проходить

Сухий кашель, який не проходить впродовж місяця (і повільно зводить вас з розуму), або постійне печіння в горлі – ще один симптом, який не можна ігнорувати. До того ж вам важко ковтати або є відчуття, що їжа неначе застряє в горлі? Це може бути симптомом гастроезофагеального рефлюксу (ГЕР) – стану, при якому вміст шлунку потрапляє в стравохід, викликаючи роздратування. Причому у чоловіків ризик втричі вищий, ніж у жінок. Інші можливі причини затяжного кашлю: астма, постназальний синдром (запальний процес в порожнині носа або носоглотці, при якому слиз стікає в нижні відділи дихальних шляхів), раку легенів, захворювання серця.

10. Вам весь час хочеться пити

Постійна потреба у воді – один з основних симптомів діабету. Через хворобу в крові підвищується зміст глюкози. Це призводить до посиленого утворення і виведення сечі, тобто до поступового зневоднення. Через це організм прагне заповнити запаси вологи – людина може випивати до 10 л води на добу і все одно відчувати спрагу.

Тепер ви завжди будете напоготові, адже знаєте, що навіть щонайменша зміна, що відбувається в нашому організмі або дрібниця, на яку б ви раніше не звернули увагу, наприклад, кашель, що не проходить або відчуття того, що відсиділи руку або ногу, заслуговує на належну увагу з вашого боку. Адже це може бути симптомом, який свідчить про серйозне захворювання. І щоб попередити небажані і важкі наслідки необхідно приділяти належну увагу тому, що відбувається з нами.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter