З 1 жовтня тарифи на опалення в Україні можуть зрости до 40%, але це не вирішить, а посилить системну кризу в теплоенергетиці, вважають в асоціації «Укртеплокомуненерго».

Читайте також: Зміни в Україні від 1 липня: ринок землі, прожитковий мінімум та ціни на комунальні послуги

Про це повідомили в пресслужбі асоціації, передає УНІАН.

«За розрахунками підприємств теплокомуненерго, ціна теплової енергії має зрости від 15 до 40% залежно від структури споживачів в тому чи іншому місті. Однак очевидно, що без подальшого втручання всіх гілок влади у врегулювання кризи, оперативності та злагодженості їх дій, ми маємо колосальні ризики для початку і стабільного проходження опалювального сезону у всіх містах з централізованим опаленням», – зазначили в пресслужбі асоціації.

За інформацією пресслужби, збільшення тарифів на тепло призведе до поглиблення кризи в тепловій галузі, оскільки це може обернутися зростанням боргів населення, в той час, як у тепловиків немає дієвих механізмів для їх врегулювання.

Тепловики вважають дискримінаційними угоди з держкомпанією «Нафтогаз України» про постачання газу, оскільки реальна ціна газу для виробництва теплової енергії для населення складе понад 9 грн за куб. м плюс вартість його розподілу 2,3 грн за куб. м, при тому що декларативна ціна в договорі з «Нафтогазом» вказана 7,42 грн за куб. м.

Для врегулювання ситуації з боргами за поставлений газ, які накопичили підприємства теплокомуненерго, в асоціації вимагають термінового прийняття в другому читанні законопроекту № 3508-д. він дозволить підприємствам ТКЕ списати борг в 50 млрд грн.

Читайте також: Мін’юст дозволив автоматично списувати з банківських рахунків українців борги за комуналку

Крім того, такий борг є причиною ризику, що в будь-який момент роботу ТКЕ можуть зупинити, навіть серед зими, – якщо не НАК «Нафтогаз України» або «Нафтогаз Трейдинг», то оператори газорозподільних мереж (облгази).

«Також мають бути внесені зміни до державного бюджету щодо наявності джерела коштів на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію. Наша асоціація вже направила президенту України, Кабінету Міністрів України та РНБО відповідні звернення», – повідомила пресслужба.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook