Коронавірус впливає не лише на здоров'я, а й руйнує сім'ї. Британські видання повідомляють, що після скасування карантину в Китаї різко зросла кількість розлучень. Причина банальна – подружжя занадто багато часу провели під одним дахом.

Читайте також: Названо три ознаки стосунків, які вимотують

Але як пережити карантин без наслідків для сім'ї? Ведучий "Кохання на виживання" на "Новому каналі" і дипломований психолог Олег Кензов поділився деякими секретами.

Розділіть побутові клопоти

В ізоляції потрібно не лише займатися оселею, дітьми, але ще й працювати. Якщо всі побутові обов'язки ляжуть на плечі одного дорослого, це його швидко виснажить. Він почне зриватися на близьких, сім'я загрузне в конфліктах. Що робити? Допомагати одне одному. Поки чоловік закриває дедлайн, дружина може зробити уроки з дітьми. Поки дружина працює, чоловік може приготувати вечерю або прибрати в квартирі. Допомога в побутових "дрібницях" лише зміцнить стосунки. І покаже, що у скрутну хвилину ви можете розраховувати одне на одного.

Дякуйте

Банальне "дякую" за розвішану після прання білизну, зварений обід, прибрану квартиру, похід у магазин підбадьорять другу половинку і мотивують допомагати ще більше.

Не накопичуйте невдоволення

Потрібно відразу промовляти все, що вас не влаштовує. Тільки не висловлювати це грубо і з претензіями. Так буде скандал. Але й замовчувати проблеми теж не потрібно. Інакше ви дратуватиметеся, і потім просто зірветеся. Якщо вам заважає звук телевізора, поки ви працюєте, спокійно попросіть його вимкнути або запропонуйте дивитися фільм у навушниках.

Читайте також: Скільки можна й потрібно займатися сексом: поради експертів

Час на самотність

Здоровій людині важливо проводити час лише з собою. Іноді досить побути на самоті 15 хвилин або півгодини. Це допомагає відновитися і структурувати думки. Візьміть домашні клопоти і дітей на себе, і дайте другій половинці почитати книгу або полежати у ванні, а потім нехай близький зробить те ж саме для вас.

Докладайте рівні зусилля

У стосунках, як на футбольному полі, гра в одні ворота неможлива. Лише віддача й бажання обох партнерів здатна зміцнити зв'язок у парі. Якщо під час карантину один буде догоджати другому, а у відповідь не отримає нічого – "кіна не буде". Але якщо обидва допомагатимуть, підтримуватимуть одне одного, підставлятимуть плече в потрібну хвилину – тоді карантин піде відносинам на благо.

У нормальних стосунках, де кожен учасник – повноцінна і незалежна одиниця, ізоляція пройде рівно і гладко. Адже це зайвий привід побути вдвох і зміцнити ваш зв'язок. А якщо відносини неврастенічні і співзалежні, то їм хоч карантин, хоч спільна відпустка – сварки і конфлікти неминучі. Але це вже окрема тема для статті.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook