Трудове рабство – поширена проблема сучасного світу. Випадки трудової експлуатації непоодинокі, а розповіді про них наводять жах.

Читайте також: Волинянин віз у сексуальне рабство двох дівчат з Рівненщини

Про це інформує "Etcetera".

За даними Міжнародної організації з міграції, близько 90% випадків торгівлі людьми припадають на трудову експлуатацію і лише 10% – на сексуальну. При цьому, 66% постраждалих від трудового рабства – чоловіки. За приблизними оцінками МОМ, в Україні протягом останніх трьох років від торгівлі людьми постраждали щонайменше 60,9 тисяч людей.

У червні Національна поліція звільнила 30 українців, які знаходилися в трудовому рабстві на консервному заводі в Овідіопольському районі Одеської області. Серед звільнених були громадяни України з різних регіонів, зокрема й Криму, які в пошуках заробітку потрапили в рабство. Усі вони змушені були виживати в нелюдських умовах.

Станом на 2014 рік у звітах Генеральної прокуратури України було зафіксовано 118 кримінальних проваджень, пов’язаних з торгівлею людьми. У 2017 році кількість таких злочинів збільшилася до 340. Причому 97 з них були передані до суду з обвинувальними актами.

Як відомо, випадки трудової експлуатації українців трапляються не лише в нашій країні, але й у Польщі, Росії, Чехії та Італії. Наприклад, відомий випадок, коли українці потрапили в трудове рабство на російських лісоповалах у тайзі, звідки навіть не могли втекти. Схема проста – людей привозять на місце роботи, обіцяючи гарну зарплату, потім забирають документи та змушують працювати у нелюдських умовах.

Ще одна група українців потрапила в рабство у Варшаві. Людей помістили в ізольоване приміщення – склад домашньої техніки, – де українці мали працювати по 14 годин на добу без вихідних. Тікати без грошей та документів боялися. Та й склад пильно охоронявся.

Читайте також: Мати вирішила продати дітей, щоб не віддавати їх до притулку

Як уберегтися?

Економічна криза в Україні та війна на Донбасі підштовхнули багатьох українців до рук шахраїв, адже брак грошей змушує людей погоджуватися навіть на сумнівні пропозиції роботи. Вберегтися від злочинців допоможуть наступні поради:

1. Перш ніж погоджуватися на роботу за кордоном, уточніть, чи має фірма ліцензію.

2. Необхідно перевірити інформацію про роботодавця: подивитися його сайт, перевірити адресу фірми, зателефонувати за вказаним телефоном.

3. Документи необхідно довіряти лише представникам державних органів: співробітникам митниці, поліції тощо. Посередникам та роботодавцям документи передавати не можна.

4. Майте з собою контакти українського посольства та консульства, копії всіх своїх документів.

5. Підтримуйте постійний контакт з рідними, розповідаючи їм про свої плани.

Залиште їм контакти роботодавця. Якщо роботодавець говорить про обмеження мобільного зв’язку (наприклад, на місці роботи немає покриття), не погоджуйтесь на такі умови. Також бажано домовитися з рідними про кодове слово, яке ви зможете застосувати у разі небезпеки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter