Церковні баталії продовжуються. Прихожанка української православної церкви з села Нуйно Камінь-Каширського району написала скаргу до поліції. Жінка не погоджується із рішенням громади приєднатися до новоутвореної Православної церкви України. Тепер вона і частина прихожан хочуть аби їм надали храм для проведення богослужінь з іншим священником.

Читайте також: На Волині ще три парафії УПЦ МП перейшли до ПЦУ

Релігійна громада села Нуйно Камінь-Каширського району ще 24 лютого цього року прийняла рішення про перехід до новоутвореної Православної церкви України. Рішення приймалося у будинку культури шляхом таємного голосування. Тоді з 282 присутніх перехід підтримали 212 прихожан, проти виступило 62. А 8 бюлетенів, якими здійснювалося голосування – визнали недійсними. Тоді рішення прихожан про перехід підтримав і місцевий настоятель, протоієрей Іоанн Фатич.

Вже 15 березня за заявою місцевої прихожанки Галини – поліція відкрила кримінал за статтею 365 – себто самоправство. Жінка пояснила, що вона не була на зборах і не погоджується з їхнім рішенням. Прихожанка передала до поліції і списки селян, які також не погоджуються з переходом до новоутвореної церкви. Тепер вони хочуть, щоб їм надали храм для проведення богослужінь з іншим священиком.

Читайте також: Філарет скасував ПЦУ та відновив УПЦ КП (документ)

13 червня слідчі отримали від суду дозвіл на доступ до реєстраційної справи Преображенської та Свято-Покровської церков. Попри те, що справа за заявою прихожанки відкрита і розслідування наразі триває – 7 червня релігійна громада села Нуйно офіційно перейшла у ПЦУ. Тоді ще голова ОДА Олександр Савченко своїм розпорядженням затвердив зміни до статуту релігійної громади. А тим часом історія з ПЦУ отримала неочікуване продовження: на помісному соборі в Києві під головуванням патріарха Філарета, Українська православна церква Київського патріархату вирішила залишити у своїй   власності все майно – храми, монастирі, учбові заклади та банківські рахунки. Про це йдеться у проекті постанови за проведенням собору від 20 червня. І це цілком логічно, – цитують патріарха центральні ЗМІ, мовляв УПЦ КП – офіційно зареєстрований державний орган, відтак залишає за собою усе майно. Можемо припустити, що у цій ситуації найобділенішою релігійною громадою буде навіть не московський патріархат, який зараз позбувається своїх храмів, а таки новостворена православна церква України, адже у її власності, з огляду на рішення помісного собору під головуванням Філарета, буде лише те майно, яке отримала ПЦУ в результаті добровільного переходу приходів з московського патріархату.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook