Чи знаєте ви, що найдорожча платівка на сьогодні – це альбом групи "The Quarrymen", створеної Джоном Ленноном, що пізніше перетворилася в "The Beatles". Була записана наприкінці 50-років 20 сторіччя і включає лише дві роботи: кавер-версія пісні Бадді Холлі "That'll Be the Day" і власна "In Spite of All the Danger".

Чому вінілові програвачі

Аналоговий звук, не спотворений цифровими обробками, завжди привертав і привертає справжніх цінителів музики. Саме вінілові платівки дозволяють насолодитися справжнім аналоговим звуком в повній мірі, для чого необхідні вінілові програвачі або як його ще називають LP-програвач. Вінілові платівки по праву можна вважати символом ХХ століття, а програвачі – найбільш старими джерелами сигналу ери Hi-Fi.

У 70-80 роках вінілова платівка вважалася стандартом в музичній індустрії. Сьогодні ж цей раритет з любов'ю колекціонують справжні шанувальники музики, вважаючи за краще вініл цифрових носіїв.

Хоча у свій час вініл поступався дорогою серед розвиваючих цифрових технологій, сьогодні багато аудіофілів повертаються до нього, справедливо вважаючи вінілові програвачі найдосконалішими джерелами сигналу. Сучасні програвачі – це шедеври інженерного мистецтва, які за якістю збірки і точності виконання можуть конкурувати з високотехнологічними приладами.

Особливості та принцип роботи програвачів вінілу

Сучасний вініловий програвач – це предмет гордості свого власника, складна система, що включає в себе наступні компоненти:

стіл програвача з обертовим диском для платівок і двигуна;

тонарм, що кріпиться до столу і утримує над поверхнею пластинки головку звукознімача;

головка звукознімача;

фонокоректор, що підсилює і коригувальний лічений з платівки сигнал перед його передачею на попередній.

Програвачі вінілових дисків є складними з точки зору виготовлення та налаштування пристроями. Основні компоненти та вузли програвача повинні бути сконструйовані і виконані таким чином, щоб забезпечити стабільне зчитування звукової доріжки платівки, бо помилки зчитування призведуть до спотворення звуку. Тому точність виготовлення і акуратність застосування є визначальними факторами.

Сьогодні вініл переживає своє друге народження – в його розвитку зацікавлені всі сторони: звукозаписні компанії, музиканти, які вважають дуже престижним випустити свій альбом на вінілі, виробники пластинок, колекціонери музичних записів, аудіофіли, діджеї. Пройшовши випробування часом, пластинки доводять свою актуальність.