17 березня від початку доби Україна повністю призупиняє регулярне міжнародне пасажирське сполучення – автобусами, поїздами, літаками. Нині за кордоном перебувають до 40−50 тисяч українців і всі вони мають повернутися додому, бо потім буде нічим доїхати.

Читайте також: З космосу помітити масові поховання померлих від коронавірусу в Ірані (фото, відео)

Всіх українців, хто зараз за кордоном, президент Володимир Зеленський закликав повернутись до цього часу. І пообіцяв усім, хто вилетів з України чартерами у туристичну подорож, що вони точно повернуться додому згідно з розкладом. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

"Багато з цих заходів аналогічні діям країн, де статистика в десять і навіть сто разів гірша від України. Але ми не будемо чекати офіційної сотні або тисячі хворих. У питанні життя і здоров’я українців не може бути "передчасно". Може бути запізно. Саме тому ми діємо рішуче й на випередження", − сказав Зеленський.

Усім, хто не встигне повернутись в Україну з об'єктивних причин − не зможе купити квиток або через поважні особисті − МЗС України рекомендує звернутися до українських консульств. Якщо не телефоном, то заходити на сторінки в інтернеті та писати про свою проблему.

Близько 16:00 сьогодні, 15 березня, українців, які застрягли на кордоні між Італією та Словенією вилетів забирати літак. Але це − не єдине місце, звідки не можуть поки що вибратися українці.

Туристи, які дізнались про те, що їм терміново треба повернутись в Україну до опівночі 16 березня, – зараз в колапсі. Квитків – немає. А ті що є, коштують величезних грошей. Алгоритми, які визначають ціну квитків на літак, підняли їх до небес. Ще гірше, що деякі компанії просто відмовились забирати людей, наприклад, як Wizz Air зробив з туристами на Кіпрі:

"Ми повинні були вертатись 17 березня. Але нам повідомили, що літак не прилетить. Ми стали зв’язуватись з нашим посольством – але там сказали, що поки нічим допомогти не можуть. Що нам робити, ми не знаємо".

Така ж ситуація і з іншими мандрівниками. За різними оцінками, за кордоном нині близько 50 тисяч наших туристів. Найбільша кількість у Єгипті. Туроператор Join UP, який повинен був забрати їх, написав, що відтерміновує виліт.

Читайте також: Українців у двох готелях в Єгипті закрили на карантин

Тим часом інший екіпаж літака прямує до Італії – забрати 101 громадянина України, які застрягли на кордоні між Італією і Словенією. Борт вилетів близько четвертої вечора до Венеції. Окрім екіпажу – два медика, які будуть тестувати українців. На один тест йде до 20 хвилин. Тож назад літак вертатиметься не раніше завтрашнього дня. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook