У 2014 році українська влада хотіла викачати державної нафти на 600 млн доларів на Білоруський завод для переробки. Не лякав керівництво країни і той факт, що Білорусь входить до Митного Союзу. А Росія на той час вже вела війну на сході України.

Читайте також: Показали елітний особняк матері глави "Нафтогазу" Коболєва (фото)

Про це в ексклюзивному інтерв’ю ТРК Аверс розповів екс-директор "Укртранснафти" Олександр Лазорко, який нині живе та чекає політичного притулку в Лондоні.

Як розповів Олександр Лазорко частину нафти викачали у сховища державного підприємства "Укртранснафта", керівником якого він був, а ще частину на приватні підприємства на умовах тимчасового  безоплатного зберігання.

"Коболєв мені дзвонив по чотири-пять разів на день. Олександр Іванович доповідай мені як там з викачкою нафти. Викачуйте. Тльки вона викачалася, тільки треба було з нею приймати рішення і Коболєв затих, бо з Банкової поступив дзвіночок. Не лізь в цю нафту. Ми тут самі розберемося. Як нам це треба. Як вирішить наш пан президент. От така біда до влади прийшла в його особі", – заявив Лазорко.

Та викачати нафту з окупованих територій, як виявилося не було так проблемно. Олександр Лазорко розповів, що як директор "Укртранснафти" він запропонував уряду відправити нафту на переробку на українське підприємство "Укртатнафта". Та тодішній профільний міністр Володимир Демчишин був проти. І судячи з аргументів не через об’єктивні переконання, а через особисті.  

Читайте також: Росія причетна до підвищення ціни на пальне в Україні (відео)

"Ну але це ж розходилося з баченням цих бізнесменів Порошенка, Демчишина і Кононенка, які дорвалися до корита для того щоб збагачуватися як вони звикли в тому числі і на державному майні. І мені Демчишин офіційно сказав, що "Ні. На заводі Коломойського ця нафта перероблятися не буде. В мене є інше бачення і схема". Готуй папери і обгрунтування щоб ця нафта поїхала перероблятися в Білорусію. Я сказав, ви що іздіваєтеся. Вони члени митного союзу з Путіним, який веде проти нас війну. Там стоять війська під кордоном Білорусії російські і ми зараз пошлем туди на сотні мільйонів доларів нафту. Путін дасть вказівку Лукашенку не повертати нам її. Під будь-якими навіть технічними причинами – завод зупинять тимчасово Мозельський. І ми не отримуємо, ні нафти, ні нафтопродуктів, ні коштів, – каже Лазорко.

Після того як Лазорко відмовився виконувати наказ і відправити нафту на переробку в Білорусь – вже на весні з ініціативи міністра Демчишина його звільнили з посади директора підприємства Укртранснафта. А вже згодом з'явилося і кілька кримінальних проваджень проти Лазорка. Одне з них за статтею 191 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. 

Як вважає Лазорко саме відмова виконувати наказ послугувала такому розвитку подій.

Детальніше у сюжеті:

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter