Чинний тариф на послугу з централізованого опалення ДКП "Луцьктепло" встановлено ще в листопаді 2018 року, і для найбільш численної категорії "населення" він становить 1847,75 грн/Гкал.

Читайте також: Скільки лучани платитимуть за опалення у грудні

Затверджений він рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 30.11.2018 № 777-1 "Про встановлення скоригованих тарифів на теплову енергію та послуги, що надаються ДКП "Луцьктепло". Про це йдеться на сайті Луцькради.

З 1 травня 2019 року в дію ввели Закон України від 09.11.2017 № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" (далі – Закон 2189), практична реалізація норм і положень якого, зокрема, щодо регулювання надання та оплати комунальних послуг, здійснюватиметься з переходом на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами.

Це, окрім іншого, означає, що відтоді, не зважаючи на цінові зміни на енергоносії та послуги з їх розподілу, в органів місцевого самоврядування та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відсутні повноваження щодо встановлення (у тому числі за результатами коригування) тарифів на комунальні послуги, що надавалися виконавцями комунальних послуг за відповідними договорами, укладеними до 1 травня 2019 року.

Як і інші житлово-комунальні підприємства, ДКП "Луцьктепло" готувалося до укладання нових договорів на послуги підприємства та до відповідного затвердження нових тарифів на послуги, оскільки введення їх в дію було можливим лише після встановлення нових договірних відносин зі споживачами на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Однак кампанія з укладання нових договорів відтермінувалася через епідемію коронавірусу в Україні. Споживачам продовжили термін прийняття рішення про вибір моделі договірних відносин на 5 місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Законодавчо це було врегульовано Законом України № 540-IX від 30.03.2020 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Знаючи, що у Верховній Раді України готується законопроєкт, який би врегулював інтереси усіх зацікавлених сторін, спрощуючи процедуру укладення договорів з виконавцями послуг, шляхом впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг, на підприємстві, відповідно до вимог Закону 2189 та до внесених змін у постанову КМУ від 01.06.2011 №869, якою затверджено Порядок формування тарифів на теплову енергію та гаряче водопостачання, було розраховано тарифи на постачання теплової енергії, які були нижчі від чинного на близько 30%, і затверджені рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради. Проте, із причин описаних вище, – даний тариф для категорії "населення" не застосовувався.

Читайте також: "Волиньгаз" оштрафували на 13 мільйонів, бо вимагали більше нарахованого лічильником

3 грудня 2020 Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг" (Законопроєкт №2458), яким передбачено впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг.

Відтак 31 грудня 2020 ДКП "Луцьктепло" оприлюднило публічний договір про надання нових послуг, а 4 січня 2021 подало на розгляд органу місцевого самоврядування проєкт тарифу, який вищий за попередньо встановлений, але який не застосовувався, на 33,2%, і вищий на 2,1% за чинний, за яким споживачі категорії "населення" сплачували за послуги від початку опалювального сезону 2020-2021 років.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook