Луцьким депутатам хочуть заборонити виділяти кошти із депутатського фонду на ремонт класних кімнат у закладах середньої освіти та груп у дитячих садочках, аби попередити лобіювання інтересів щодо покращення умов у приміщеннях, де навчаються їхні діти або діти колег.

Читайте також: Поліція перевіряє інформацію щодо скандалу у дитячому садку Луцька, де вихователька заклеювала дітям скотчем роти

Про нюанси використання коштів із депутатського фонду у поточному році розповіла під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів директорка департаменту фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова. Пише ІА Волинські новини.

З її слів, сума депутатського фонду становить 100 тисяч гривень на кожного обранця громади окремо. Напрямки використання коштів – різні, які не заборонені законом.

Водночас, Лілія Єлова зазначила, що минулого року мали місце випадки, коли депутати за кошти із депутатського фонду оплачували ремонт класних кімнат та груп, де навчаються їхні діти та нащадки колег.

"Враховуючи момент, щоб більше не було вирішення питань тих класів і кабінетів, де навчаються діти депутатів, пропонуємо якщо й виділяти кошти з фонду на ремонт, то чітко прописати у програмі, що стосується розподілу депутатських коштів "крім класів у закладах середньої освіти, або груп у ДНЗ". Тобто, якщо це - коридор, вбиральня, актовий чи спортивний зал – то будь ласка", – озвучила пропозицію посадовиця.

Також вона наголосила, що гроші, які виділяють з депутатського фонду, зараховуються як бюджетні. Тому не можна надавати за ці кошти адресну матеріальну допомогу, до прикладу, хворим – для цього є департамент соціальної політики, а кошти на лікування виділяють за рішенням профільної комісії.

Читайте також: "Вср**лась мені ваша рідна мова": українська блогерша вляпалась у скандал (відео)

Окрім цього, у міськраді пропонують обмежити суму одноразового виділення коштів з депутатського фонду до 20 тисяч гривень.

"Звернення можна подавати до 31 жовтня. Воно подається головному розпоряднику коштів. Головний розпорядник розглядає і вирішує, чи це можливо. Бо були випадки, коли депутати, що хотіли встановити дитячий майданчик на одній із вулиць, а виявилось, що це – неможливо, бо поруч електролінії. Якщо депутат хоче, щоб ми винесли на квітневу сесію, має подати заявку на початку квітня", – розповіла Лілія Єлова.

Натомість, начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода запропонувала зменшити суму одноразових виплат із депутатського фонду до 15 тисяч гривень.

Так, члени бюджетної комісії рекомендували цю пропозицію на розгляд сесії, під час засідання якої обранці громади матимуть змогу обговорити питання та прийняти остаточне рішення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook