На боротьбу з борщівником в Луцькій громаді цьогоріч міська рада передбачила 100 тисяч гривень. Зокрема в районі дитячої залізниці вже почали зрізати рослину цього виду, повідомила Суспільному начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Лисак.

Читайте також: У центрі Луцька встановлять 182 камери відеоспостереження

Посадовиця каже: в межах міста територія поширення рослини не збільшується та подекуди зменшується, проте у прилеглих громадах площі, де росте борщівник, дуже великі.

Знищувати борщівник, згідно з розпорядженням міського голови, повинні власники та користувачі земельних ділянок.

Торік ця рослина розрослася на Волині на 86 гектарів, розповіла начальниця відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Світлана Климчук. Говорить: за останні десять років борщівник розсіявся у населених пунктах області.

На берегах річки Жидувки, яка протікає через мікрорайон ЛПЗ – зарості борщівника Сосновського.

Поруч футбольний стадіон, на якому теж насіялася ця рослина, розповів місцевий житель Ростислав Кравцов. Чоловік тут щодня займається спортом. «Я думаю, що відповідні міські служби повинні періодично його скошувати, убезпечити людей від його уражень», – каже лучанин.

Початок літа – час боротьби з борщівником, зазначила фітосанітарна інспекторка Світлана Климчук. У цю пору легше боротися з рослиною поки вона не досить задерев’яніла та не пустила цвіт. З її слів, серед ефективних способів боротьби з борщівником – метод переорювання, підкопування нижче бруньки на 10-15 сантиметрів і застосування пестицидів.

Як розповів Суспільному лікар Роман Трач, чотирьом пацієнтам на місцях опіків борщівником робили пересадку шкіри. Цього року, каже медик, з опіками від цієї рослини пацієнтів не було.

Вздовж берегів річки Жидувки борщівник почали скошувати 5 червня. На території Луцької громади винищуватимуть його у різні способи впродовж усього вегетаційного періоду – до морозів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook