У Луцьку повідомили про підвищення вартості проїзду у автобусах міського маршруту.

Читайте також: У Луцьку відновлять та змінять маршрут №23

Про це повідимили 23 травня під час позачергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, на якому розглядали проект рішення "Про вартість проїзду в автобусах, що працюють на міських маршрутах у звичайному режимі руху", пише ІА Волинські новини.

Тепер за проїзд у автобусах міського маршруту треба буде платити шість гривень. Учням луцьких шкіл вартість проїзду, своєю чергою, підвищили до трьох гривень.

Виконувач обов’язків директора департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв розповів, що до міськради щодо підвищення тарифів із підготовленими розрахунками звернулися перевізники, зокрема ПП "АТП № 1", ТзОВ ВТП "Санрайз", ПАТ "Луцьке АТП 10701" і Луцьке підприємство електротранспорту.

Читайте також: У Луцьку скасували два тролейбусні маршрути 

Костянтин Патракеєв наголосив, що підвищення вартості проїзду обговорювали ще з жовтня минулого року і що нову вартість проїзду розрахували за Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 року № 1175. У документі вказано, що перегляд тарифів здійснюється через зміни умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, зокрема у випадку підвищення ціни на паливо більше, ніж на 10 %.

За рік зросла вартість не тільки на паливо, а й на мастила, шини, акумулятори, інші запчастини, технічний огляд тощо. Також було підвищено зарплати водіїв, які в середньому передбачено на рівні 7767 гривень.

Так, як зазначив Костянтин Патракеєв, розрахунковий тариф на перевезення пасажирів автобусами за маршрутами загального користування у звичайному режимі руху складає 5,74 гривні.

Окрім того, він повідомив, що проект рішення про підвищення вартості проїзду в луцьких автобусах розглянуло Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Як зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, на засідання виконкому прийшли теж представники всіх перевізників.

Читайте також: Маршрутка провалилась під землю на трасі Луцьк-Рівне (Фото)

Член виконкому Михайло Щур поцікавився, коли саме проводилися розрахунки. Також він звернув увагу на те, що на минулому засіданні було зменшено кількість зупинок громадського транспорту в Луцьку, водночас протягом останнього часу була низка змін щодо зменшення чи закриття окремих маршрутів.

Костянтин Патракеєв пояснив, що зменшення чи закриття окремих маршрутів якраз і пов’язане з економічно невигідністю через низькі тарифи на проїзд.

"Ми півроку займаємося встановленням економічно обґрунтованого тарифу", – сказав Костянтин Патракеєв.

Депутатка Алла Надточій звернула увагу на те, що водночас підвищено рентабельність маршрутів. "Я не бачу прискореної потреби, щоб підвищити тариф. Також я на обговореннях пропонувала зберегти дві гривні за проїзд для дітей. Чому ця пропозиція не врахована?" – запитала обранка громади.

Костянтин Патракеєв відповів, що вартість проїзду для дітей становитиме три гривні і якщо зменшити ціну до двох гривень, то доведеться підвищувати вартість проїзду для дорослих пасажирів.

"Витрати на утримання старого транспортного складу зростають у геометричній прогресії. Ми ж хочемо розпочати заміну та оновлення рухомого складу", – зазначив він і додав, що, на думку перевізників, вартість проїзду в розмірі шести гривень для дорослих не достатня і дозволить лише залишитися на плаву.

Член виконавчого комітету Ігор Муковоз, своєю чергою, поцікавився, як визначали пасажиропотік.

Як пояснив Костянтин Патракеєв, до уваги можна брати, або дані, які дають перевізники, знаючи наперед, що вони будуть занижені, або ж можна самостійно проводити обстеження. У останньому випадку в автобусі протягом дня пасажирів рахують обліковці. У луцьких маршрутках пасажирів рахували близько 70 обліковців. Детальніше визначити пасажиропотік можна лише у випадку запровадження електронних квитків.

Читайте також: У Луцьку шукають перевізників на два маршрути

Член виконкому Олександр Серватович зазначив, що водночас підтримує рішення про підвищення вартості проїзду для дорослих до шести гривень, але виступає категорично проти того, щоб зростала вартість проїзду для дітей.

Як пояснив перевізник Петро Киричук, на сьогодні при тарифі шість гривень, відповідно до закону, для учнів має бути встановлена така ж вартість як для дорослих. Перевізники ж йдуть на компроміс і пропонують возити дітей за три гривні. Окрім того, якщо для учнів збережуть проїзд на рівні двох гривень, потрібно переглядати тариф і підвищувати вартість проїзду для дорослих більше, ніж до шести гривень.

Григорій Пустовіт додав, що сьогодні законом не передбачено пільговий проїзд для дітей; це ж добра воля перевізників і результат домовленостей.

Депутат Микола Собуцький нагадав, що минулого року було підписано меморандум із перевізниками. Своєю чергою, Григорій Пустовіт зазначив, що дійсно не всі обіцянки перевізників було виконано, зокрема щодо поведінки водіїв і стану автобусів.

"У попередньому тарифі з проїздом у 5 гривень вартість пального закладалася в розмірі 23 гривень. Уже наступного місяця, коли запровадили тариф у розмірі 5 гривень, ціна на пальне зросла до 24 гривень, а до кінця року вона становила вже 30 гривень. У результаті більшість перевізників опинилися в борговій ямі. Ми, розуміючи те, що запроваджувати проїзд у шість гривень вже пізно, своєю чергою ідемо на компроміс із міськрадою. Запровадження нового тарифу дозволить не розвиватися, а працювати з мінімальним рівнем рентабельності", – сказав директор ПАТ "Луцьке АТП 10701"Сергій Дьомін.

Читайте також: Розповіли, за скільки років з доріг України зникнуть маршрутки

Він додав, що проект рішення ґрунтується на економічно правильних розрахунках.

Михайло Щур звернув увагу на те, що з минулого року вартість проїзду для дорослих підвищено на 25 %, натомість ціну на проїзд для дітей пропоновано збільшити в три рази.

Наостанок слово взяв виконував повноважень Луцького міського голови. "Зразу хочу сказати, що немає ніякого лобіювання чи війни… Ми сьогодні повинні обирати, або залишаємо за всяку ціну 5 гривень і перевізники просто не вийдуть на роботу. Давайте будемо об’єктивними. У цьому випадку, коли ми говоримо про ціну 6 гривень, – це компроміс між мешканцями і перевізниками. Я буду підтримувати це рішення, аби лучани змогли їздити, змогли доїжджати до роботи і місто не паралізувало. Ми не перші, хто піднімає вартість проїзду, але ми просто не можемо не підняти тарифи. Знаю, що це не популярне рішення", – наголосив Григорій Пустовіт.

Він навів приклади міст України, де проїзд становить 6–7 гривень. Це, зокрема, Тернопіль, Львів. Окрім того, він пригадав ситуацію в Полтаві, де перевізники просто відмовилися виходити на маршрути і зараз у місті розглядають питання про підвищення тарифу до 8 гривень.

У результаті члени виконкому підтримали проект рішення про здорожчання вартості проїзду в автобусах міського маршруту в Луцьку. Вартість проїзду зросте через 10 днів із моменту публікації відповідного рішення виконавчого комітету в друкованих виданнях.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook