У Луцьку розгорівся конфлікт між підприємцями. Одні скаржаться на інших через те, що ті засипають їх тирсою, а також переконують, що від викидів утворюється смог. На деревообробному підприємстві, своєю чергою, зазначають, що смог утворюється від діяльності бетонного заводу, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», передає ІА Волинські новини.

Читайте також: У Підгайцівській сільській раді розікрали більше, ніж пів мільйона: про підозру повідомлено посадовцю

У Луцьку на вулиці Георгія Гонгадзе розташовані кілька підприємств. Близько тижня тому у Фейсбуці представник одного з них зазначив, що через підприємство, де виготовляють пелети, утворюється суцільний смог.

Журналісти навідалися на місце. Працівники розповіли їм, що не мають сил ховатися від пилу.

Старший майстер Андрій пригадав, що минулого тижня залишив вікна свого автомобіля відкритими: «У мене весь салон був рудий від пилу. Я був змушений потратити кілька годин на його вичищення, щоб випилососити все. Це дуже неприємно було. Наразі змушений усе закривати і після роботи сідати в розжарений автомобіль».

Підприємство, на яке скаржаться, займається переробкою деревини. Від сусідів воно відгороджене парканом.

«Маємо таких недобросовісних, непорядних сусідів. Коли вони запускають своє обладнання, летить величезна маса пилу, стружки, тирси. Вона летить на нашу виробничу територію, застеляє двір. Мусимо закривати всі входи та виходи, але все-рівно в цеху чути гар, запах диму», – сказав заступник керівника цеху Віталій Шкамарда.

Заступник генерального директора Юрій Ульянов додав: «Коли вони не працюють, усе чисто, тихо. Як тільки вони запустять свою установку, тут буде просто жах, особливо в таку спекотну пору. Минулого тижня було і 30 градусів, і 32 і цей дим, неприємний запах створювали просто неможливі умови для всього нашого підприємства».

Журналісти поспілкувалися з підприємицею із сусіднього цеху. Вона переконує, що смог і пил – це справа сусідів, які й скаржаться, адже неподалік вони мають бетонний завод. Переконує: проблема – саме в ньому.

Читайте також: Які податки сплачують відпочивальники на Світязі

«Я так розумію, що це їхній смог, тому що частина цього заводу – цементні вишки. Приїжджають вагони, вони закачують цей цемент і розфасовують у мішки. І коли вони це перекидають, смог підіймається та накриває автомобілі, які стоять поруч, і сусіднє підприємство. І ось нещодавно усе піднялося з пилом. Це все накриває і їх, але вони цього не бачать», – наголосила підприємиця Євгенія Мельник.

Як зазначили в держекоінспекції, скарг щодо згаданого інциденту вони не отримували, а будь-яке підприємство може здійснювати викиди виключно за наявності відповідного дозволу. Якщо підприємство не має такого дозволу і здійснює викиди в атмосферу або перевищує допустиму норму викидів, то порушує чинне законодавство.

«Якщо така ситуація склалася на підприємстві, що тирса летить аж до сусідів, то це може означати, що або газопилоочистні установки не працюють належним чином, або вони не справляються з навантаженням, тобто при видачі дозволу, якщо такий дозвіл був, були обумовлені одні навантаження, одні об’єми виконаних робіт, а зараз вони перевищують встановленні норми», – пояснила керівниця державного екологічного нагляду атмосферного повітря та водних ресурсів держекоінспекції Ольга Мосійчук.

Аби з’ясувати, хто порушує екологічні норми, необхідно провести перевірку, а для цього потрібно офіційно звернутися до відповідних служб.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook