На вулиці Боженка у Луцьку встановили водогрійний котел, який працює на дерев’яній щепі та призначений для теплопостачання споруд промислового та комунально-побутового призначення.

Читайте також: У місті на Волині на реконструкцію котельні спрямують 25 мільйонів

Про це стало відомо під час засідання виконавчого комітету сьогодні, 17 квітня, пише ІА Волинські Новини.

Зі слів начальника технічного відділу ДКП "Луцьктепло" Ігоря Бабія, у відповідності до проекту реконструкції котельні ДКП "Луцьктепло" на вулиці Боженка,32 встановили водогрійний котел марки "СOMTE-R" СН450 DTH-Р\3Р- продуктивністю 5,0 МВт, що працює на щепі, та призначений для теплопостачання споруд промислового та комунально-побутового призначення.

Таким чином, робота котельні дозволить безперебійно забезпечувати гарячим водопостачанням мешканців мікрорайону ДПЗ як у міжопалювальний, так і в опалювальний періоди.

Як пояснив Ігор Бабій, провели реконструкцію частини існуючої будівлі котельні на вулиці Боженка, 32, що не була задіяна в технологічній роботі.

Так, основна будівля твердопаливної котельні складається з двох приміщень: котельного залу та транспортної галереї.

Відповідно до проекту реконструкції котельні також виконали будівництво під’їзної автодороги для підвезення палива до котельні великогабаритним автотранспортом, а також будівництво автомобільних ваг для зважування автомобілів з вантажем та без вантажу. Окрім цього, побудували майданчик для розвантаження палива з його подрібненням та вмонтували естакаду з кран-балкою (для розвантаження автотранспорту); встановили подрібнювач деревини типу HG 400Е (роздрібнена деревина подається на зберігання або в котел).

Для зберігання та накопичування дводобового запасу подрібненого палива (щепи) на майданчику розвантаження влаштували ділянку з накриттям.

Як пояснив начальник технічного відділу ДКП "Луцьктепло", аналіз структури собівартості відпуску теплоти свідчить, що найбільша частка витрат, пов’язаних із виробництвом та постачанням теплової енергії, припадає на паливо (до 75%). За умови реконструкції котельних централізованих систем теплопостачання виникає можливість диверсифікації дорогого природного газу і його заміни на економічно більш привабливі види палива і енергії. Це дає можливість оптимізувати собівартість вироблення теплоти за рахунок зменшення у її структурі паливної складової.

Читайте також: На Волині стався смертельний нещасний випадок з оператором котельні

Варто зауважити, що розрахунок тарифів на теплову енергію, вироблену з альтернативних видів енергії, для потреб категорії "населення" та "бюджетних установ" виконали з дотриманням вимог статті 20 Закону України "Про теплопостачання". Так, тарифи на теплову енергію, яка виробляється на установках з використанням альтернативних джерел енергії, для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також для потреб населення встановлюють на рівні 90 відсотків діючого для суб’єкта господарювання тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб відповідної категорії споживачів.

Тарифи на виробництво теплової енергії для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також для потреб населення визначають для підприємства, що здійснює виробництво теплової енергії на установках з використанням альтернативних джерел енергії, як різниця між тарифом на теплову енергію, і тарифами на транспортування та постачання теплової енергії, що визначають на рівні діючих для ДКП "Луцьктепло" тарифів на транспортування та постачання теплової енергії, виробленої з використанням природного газу, для потреб відповідної категорії споживачів.

Враховуючи тариф на теплову енергію, вироблену на установках з використанням альтернативних джерел енергії, котельнею на вулиці Боженка, 32 для населення та бюджетних установ та організацій розраховано тариф на централізоване постачання гарячої води у міжопалювальний період, для приготування якої використовується теплова енергія, вироблена на установках з використанням альтернативних джерел енергії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook