У Луцьку та Луцькому районі все частіше фіксують випадки захворювання на скарлатину.

Читайте також: Назвали медичні послуги, які стануть безкоштовними для українців

Від початку року у Луцьку зареєстрували вже два випадки небезпечної інфекції. Високі показники також у Луцькому та Камінь-Каширському районах. Про це йдеться на сайті Волинського лабораторного центру.

Скарлатина – це одна із поширених дитячих некерованих інфекцій. Збудником є ß-гемолітичним стрептококом групи А, який викликає симптоми загальної інтоксикації (підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість), ангіну та характерний висип на шкірі.

Висипання з’являється на 1-2 день хвороби та сконцентровані на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Чистий носогубний трикутник є характерною ознакою інфекції.

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Читайте також: 3-річній дівчинці з Луцька терміново потрібна допомога для лікування страшної хвороби

Лікування хвороби обов’язково включає курс антибіотиків, оскільки даний стрептокок може уражати нирки, суглоби, мигдалики. Пацієнти з тяжкими формами скарлатини, з ускладненнями та за епідемічними показами рекомендована госпіталізація.

Щеплення від скарлатини немає, проте перехворівши одного разу, людина стає практично невразливою перед інфекцією – формується пожиттєвий імунітет.

Щоб уникнути зараження варто дотримуватися простих правил гігієни:

  • провітрюйте приміщення

  • гуляйте на свіжому повітрі

  • уникайте контакту з хворими людьми

  • мийте руки після вулиці та перед їжею.

До слова, 99,6% хворих – діти до 17 років, половина з них підхоплює інфекцію, коли відвідує організовані дитячі колективи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook