У суботу, 12 червня, в спорткомплексі Волинського національного університету імені Лесі Українки о 10 ранку розпочав роботу центр вакцинації проти COVID-19. Він працюватиме упродовж двох вихідних до 16:00.

Про це повідомляє ІА Волинські Новини.

Наразі тут усе впорядковано. Приміщення поділили на зони: зону очікування, зону реєстрації, огляду та власне вакцинації. Черг немає. Організатори центру вакцинації кажуть: невеличка черга з охочих щепитися зібралася близько 10 години – перед самим відкриттям. Але завдяки скоординованим діям медиків та студентів-волонтерів усе швидко вдалося врегулювати. Працює дві мобільні бригади медиків.

«Кілька днів тому було організовано вакцинацію для працівників університету, її проводили в двох місцях, у тому числі й тут, у спорткомплексі. Ми мали можливість побачити, що тут є всі умови для того, щоб належно організувати цей процес. Тож коли до нас звернулося управління охорони здоров’я щодо організації центру вакцинації на базі нашого спорткомплексу, ми радо погодилися», – розповідає директор медичного інституту ВНУ імені Лесі Українки Андрій Поручинський.

До організації залучили студентів медичного інституту. Вони допомагають впорядковувати потік людей, зареєструватися або підтвердити реєстрацію в «Дії», оформити згоду тощо.

«Тут хороше приміщення, гарні умови, – каже директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги №3» Віктор Максимюк, який є координатором центру вакцинації. – Університет люб’язно погодився безплатно надати нам своє приміщення для облаштування центру вакцинації, за що ми їм дуже вдячні. Лучани задоволені, адже все зроблено на високому рівні. Гарно працюють студенти-волонтери».

З його слів, китайська вакцина CoronaVac добре себе зарекомендувала, тому її й було обрано для щеплення населення проти COVІD-19. Ревакцинацію потрібно буде зробити через 28 днів після першої дози.

«Доз є достатньо, – розповідає лікар мобільної бригади Наталія Щербіна. – Процедура така: людина заходить, заповнює згоду на вакцинацію, далі йде на огляд до лікаря. Відповідно до протоколу, вимірюємо температуру, опитуємо, чи нема алергії, чи не було переливання крові, попередніх щеплень, відмічаємо, ліва чи права рука, щоб це все внести в систему. Після того пацієнт проходить на вакцинацію. Далі пів години перебуває під спостереженням і, якщо все гаразд, іде додому».

З її слів, наразі не було зафіксовано якихось негативних реакцій на щеплення.

Лікарі також попереджають пацієнта про можливі реакції: почервоніння чи незначний дискомфорт в місці ін’єкції, субфебрильна температура, ломота в тілі. Але це, запевняють медики, цілком нормальна реакція організму на щеплення і зазвичай швидко минає.

Дані про щеплення заносять в електронну картку. Після ревакцинації можна буде отримати свідоцтво міжнародного зразка про вакцинацію у свого сімейного лікаря. Зі слів лікарів, зараз це дуже на часі, адже влітку багато хто планує їхати на відпочинок за кордон.

Потрапити на вакцинацію сюди можна, зареєструвавшись через додаток «Дія», але можна за бажанням просто підійти в спорткомплекс ВНУ, прихопивши з собою паспорт та ідентифікаційний код. За їх наявності вакцинують навіть тих, хто не має декларації з сімейним лікарем. У такому разі, окрім паспорта й коду, потрібно мати при собі мобільний телефон, аби лікарі могли зареєструвати пацієнта у системі eHealth.

Одним словом, щеплюють усіх охочих від 18 років, запевняють в центрі вакцинації. Відмова може бути тільки через медичні покази.

Лучанка Анна Корнійчук каже: вакцинували дуже швидко, вона навіть не встигла нічого відчути.

«Почуваюся наразі добре, – усміхається. – Вирішили вакцинуватися, бо вже перехворіли й більше такого не хочемо. Ми свідомо підійшли до цього питання. Чоловік зареєструвався в «Дії», днями йому надійшло повідомлення про те, що можна щепитися в Луцьку у центрі вакцинації. Сьогодні зранку він щепився, зателефонував, щоб і я приходила».

Станом на 11 ранку вже вакцинували понад 50 людей. А загалом за ці вихідні планують щепити приблизно 300 пацієнтів.