У Луцьку на площі перед РАЦСом хочуть знести постамент для пам'ятника Степану Бандері. Натомість пам'ятник планують встановити у центральній частині міста.

Читайте також: Показали, як виглядатиме реконструйована площа перед РАЦСом

Про це йшлося під час засідання 15-ї сесії Луцької міської ради, пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, у 2014-му міська рада виділила 540 тисяч на виготовлення фігури Степана Бандери. У грудні 2016 року стало відомо, що пам’ятник Степану Бандері на проспекті Соборності обійдеться у 3,5 мільйона гривень. У березні 2016 року виникла дискусія, де ж встановлювати пам’ятник Степану Бандері – у центрі міста чи залишити біля РАЦСу. У січні 2017 року депутати не проголосували за те, аби передбачити у бюджеті кошти на встановлення пам’ятника. У 2018 року до міськради звернувся активіст з пропозицією встановити монумент. 1 січня 2019 року, у день народження Степана Бандери, лучан закликали жертвувати кошти на спорудження пам’ятника перед Палацом урочистих подій – на той момент потрібно було 3,4 мільйона гривень.

А днями з’явилася інформація, що постамент Бандері, який розташований на площі Героїв Майдану перед РАЦСом у Луцьку, знесуть. Площу перед Палацом урочистих подій, як і саме приміщення планують реконструювати. На ремонт будівлі вже розроблено проєктно-кошторисну документацію.

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз розповів, що пропонується відмінити попереднє рішення міської ради про встановлення пам’ятника Степану Бандері на площі перед РАЦСом. Натомість пропонується визначити нове місце – у центральній частині міста, між будинками 16а та 24 на вулиці Лесі Українки.

Відтак, оголосять конкурс на встановлення пам’ятника та проведення благоустрою території. Департаменту фінансів та бюджету доручили передбачити відповідні кошти.

Депутат Микола Федік наголосив, що це питання неодноразово піднімалося у стінах міської ради: «Сьогодні було підписано меморандум між міським головою та організацією ветеранів ОУН-УПА та «Свободою» про встановлення пам’ятника Степану Бандері. Це нова сторінка у реалізації плану будівництва. Ще у 2008 році було прийнято рішення про встановлення, але у 2010 році до влади прийшли регіонали, згодом всі сили були кинуті на війну на сході, тож було не до реалізації місцевих проектів, потім місто не мало міського голови. Тож сподіваюся, що невдовзі у Луцьку все ж з’явиться пам’ятник Степану Бандері».

Депутати підтримали проєкт рішення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook