Державному комунальному підприємству "Луцьктепло" встановили кориговані тарифи та послуги, що надає підприємство. Ріст тарифів на послуги з опалення та гарячого водопостачання для населення складе 2% протягом року.

Читайте також: В Україні затвердили порядок компенсації за електроопалення

Про це стало відомо 1 січня під час позачергового засідання виконавчого комітету міської ради, пише ІА "Волинські новини".

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що сьогодні під час позачергової сесії депутати підтримали питання "Про звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, НКРЕКП про необхідність функціональних змін на ринку енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики та погіршення рівня життя громадян України".

Міський голова наголосив, що для підприємств теплокомуненерго, а, відповідно, й для усіх, хто має централізоване опалення, ціна залишається захмарною, орієнтовно у 1,5 раза вищою, ніж була в попередніх тарифах. І про жодні знижки або фіксовану ціну мова не йдеться. Окрім того, в рази зросла вартість послуги з транспортування та розподілу природнього газу, також суттєво зросла вартість електроенергії.

З його слів, дії Уряду призводять до розподілу громадян на категорії, підтримуючи тих, хто використовує індивідуальну систему опалення, і не підтримуючи тих, хто користується централізованим теплопостачанням. Своїми діями Уряд штучно створює глибоку кризу теплозабезпечення як населення, так і соціальної сфери.

Натомість на розгляд членів виконкому винесли питання про встановлення cкоригованих тарифів на теплову енергію та послуги, що надаються ДКП "Луцьктепло".

Відзначимо, що фактичний ріст тарифів на послуги з опалення та гарячого водопостачання для населення складе 2%. Керівник департаменту економічної політики Борис Смаль пояснив, що якщо раніше за двокімнатну квартиру платили 2500 гривень за місяць, то тепер платитимуть 2550 гривень.

"Місячний платіж у зимовий період фактично буде зменшений. Якщо ж дивитися протягом року, то за нашими підрахунками він зросте на 2%. Це спроба захистити населення від різких коливань оплати, які можуть виникнути, якщо раптом прийде ціна за січень, яка нами буде вважатися неадекватною. Це той механізм, який ми пропонуємо вводити сьогодні, лише тоді "Луцьктепло" зможе виставити таку ціну, починаючи з квітня", – повідомив Борис Смаль.

Зокрема, коригуванню підлягають тарифи на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, встановлені рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 24 вересня.

Розрахунок тарифів здійснено шляхом коригуванням лише тих складових структури тарифів, за якими відбулись цінові зміни. У грудні 2020 року відбулись цінові зміни на природний газ, на постачання електроенергії , послугу з розподілу електроенергії, послугу з розподілу природного газу та ріст прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Читайте також: Луцькрада звернулася до керівництва країни, аби ті не погіршували життя громадян

Відтак, виконком встановив для ДКП "Луцьктепло" скориговані тарифи на теплову енергію (виробництво теплової енергії, транспортування теплової енергії (без урахування витрат на утримання центральних теплових пунктів), постачання теплової енергії (без урахування витрат на утримання індивідуальних теплових пунктів))для потреб населення на теплову енергію в розмірі 1515,91 грн/Гкал (без ПДВ), у тому числі:

– тариф на виробництво теплової енергії – 1309,28 грн/Гкал (без ПДВ);

– тарифи на транспортування теплової енергії без урахування витрат на утримання центральних теплових пунктів – 202,92 грн/Гкал (без ПДВ);

– тарифи на постачання теплової енергії без урахування витрат на утримання індивідуальних теплових пунктів – 3,70 грн/Гкал (без ПДВ).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook