Неправильне приготування та споживання навіть їстівних грибів також може спричинити отруєння.

Читайте також: Волиняни показали «трофеї» грибного сезону (фото)

Розпочинається сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через те, що визначити, їстівний гриб чи ні, вкрай важко. В Україні їстівних видів до 500, а неїстівних та отруйних близько 2000, і часом їх дуже легко сплутати. Про це у Telegram-каналі пояснює Міністерство охорони здоров'я. 

«Єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми», – йдеться у повідомленні.

Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, серед яких й тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Це може підвищити ризик отруєння. 

Важливо знати, що очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини. 

Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми. 

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя.

Як діяти, якщо ви все ж отруїлися грибами? 

  • Одразу телефонуйте до «швидкої» за номером 103.
  • Спробуйте викликати блювання.
  • Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом).
  • Стежте за водно-сольовим балансом, адже діарея і блювання передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру.
  • Прийміть сорбенти.
  • Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь — це прискорить потрапляння токсинів у кров. 
  • Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook