Президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє поінформований співрозмовник Української правди в оточенні українського президента.

За словами джерела, розмова нещодавно закінчилась.

Сторони говорили в першу чергу про ситуацію на Донбасі.

Інформацію про розмову підтверджує і видання Politico з посиланням на два обізнані джерела. Спілкування президентів відбулося на тлі повідомлень щодо російського воєнного нарощення на сході України, що викликає занепокоєння українських посадовців.

За інформацією одного з джерел, Байден і Зеленський говорили близько 30-40 хвилин. Президент США підтвердив свою відданість Україні та сказав, що у своєму серці дуже вірить в Україну.
Читайте також: Байден вступив на посаду президента США, а Зеленський запросив його у гості

Пізніше сам Зеленський підтвердив факт розмови і наголосив, що США підтримують Україну, а сам він готовий продовжувати реформи в Україні.

"Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну, збільшити прозорість та досягти миру. Американське партнерство має вирішальне значення для українців", – зазначив Володимир Зеленський.

Джо Байден підтвердив підтримку суверенітету й цілісності України та висловив намір активізувати стратегічне партнерство з Україною в контексті реформ та боротьби з корупцією.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому за результатами розмови президентів США й України, передає Укрінформ

"Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму", – наголошується в документі.

При цьому зазначається, що глава Білого дому підкреслив наміри «активізувати стратегічне партнерство на підтримку плану президента Зеленського щодо боротьби з корупцією». Крім того, Байден висловив готовність сприяти програмі реформ в Україні, заснованої на спільних демократичних цінностях, що забезпечуватимуть правосуддя, безпеку й процвітання для українського народу.

"Лідери погодились, що ці реформи є центральними для євроатлантичних прагнень України", – підкреслюється в заяві.

Сторони також обговорили важливість тісного співробітництва США й України для стримування пандемії COVID-19 та зміцнення демократії в регіоні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook