Сільська медицина зникає просто на очах. Амбулаторії, які ніколи не бачили ремонту, – розвалюються, справного медобладнання у сільських лікарнях майже не залишилося, а самі медики – працюють за мізерну зарплату.

Читайте також: На Волині громада зробила вражаючу реконструкцію медзакладу

Про це повідомляє "УКРОП Волинь".

"Щоб якось допомогти жителям найвіддаленіших сіл, ми започаткували програму "Здоров’я –  кожному мешканцю села", яка передбачає роботу виїзних груп лікарів на місцях. Протягом року програма успішно діє у Ківерцівському районі. Ця робота дуже потрібна, бо на ці прийоми приходять переважно люди старшого віку, які не мають можливості та й фінансової змоги поїхати до райцентру чи обласного центру на такі огляди", – переконує Ірина Констанкевич.

 

Нардеп запевнила, що програма "Здоров’я – кожному мешканцю села" буде впроваджена і в інших районах. Парламентар звернулася до районних адміністрацій з проханням допомогти в організації виїзних прийомів лікарів та отримала відповідну підтримку, тож в найближчому майбутньому проект буде реалізовуватися і в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах.

Ірина Констанкевич переконана, що не потрібно чекати від уряду, коли ж нарешті будуть освоєні 4 млрд грн. на "сільську" медицину, які були надані в бюджеті ще в липні 2017 року.  Не варто чекати, коли проведуть інтернет у кожне поліське село і почнуть лікувати "дистанційно", бо під загрозу ставлять життя людей, а селяни вмиратимуть лише тому, що порушено головні засади, гарантовані Конституцією: доступна, якісна і безоплатна медицина.

 

Читайте також: Довгоочікуваний День села в Іванівці

Днями виїзний прийом лікарів пройшов у селі Стобихівка, що у Камінь-Каширському районі. В цьому селі 1200 населення, у 2017 році народилося 34 дитини, в нинішньому вже 18. Однак медицина на місцях потребує кращого, адже від Стобихівки до районної лікарні- 42 кілометри.

Прийом у Стобихівці вели 4 спеціалісти Камінь-Каширської ЦРЛ (невропатолог, гінеколог, педіатр і офтальмолог) та лікар-педіатр Камінь-Каширського ЦПМСД, сімейний лікар дільниці. За відведений до спеціалістів звернулося понад 150 жителів села, отримавши необхідні консультації та призначення.

 

"Нині важко сказати, як допоможе ця реформа жителям віддалених сіл, які не мають ані Інтернету, ані комп’ютерів. Ми ж вирішили допомогти людям, започаткувавши практику виїзних прийомів лікарів. Селяни, особливо похилого віку або ті, хто мають маленьких дітей, не можуть поїхати у район на діагностику. Тому привезти лікаря до них – поки що найкращий вихід із ситуації", – зауважила Ірина Констанкевич.

Нагадамо, що "першопрохідцем" у реалізації програми став Ківерцівський район. За цей рік було оглянуто майже 2 тисячі жителів району.  Вже незабаром програма "Здоров’я –  кожному мешканцю села" запрацює в Маневицькому та Любешівськомурайонах.

 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter