Нещодавно в урочищі Чебені Рожищенського району місцеві рибалки виявили у воді кілька мертвих рибин. Люди неабияк схвильовані цим фактом, адже зараз – період нересту. 

Читайте також: Ситуація – критична: у Луцьку просять врятувати Стир від обміління

Чебені – один із мальовничих куточків Волині. Це місце дуже полюбляють рибалки. Однак не всі дотримуються правил риболовлі та рибалять браконьєрським способом, незважаючи навіть на те, що саме зараз у риби період нересту, який триватиме до кінця червня. Такої ситуації на водоймі ніколи не було, розповідають рибалки.

"Кілька днів тому знайомі знайшли мертвих самок судака, – каже місцевий рибалка Леонід. – Один з них розпоров рибину – забита ікрою, оце якраз у перших числах травня мали судак і лящ нереститися".

За однією з версій, рибу знищили саме браконьєри. Місцеві жителі припускають, що вони рибалили на електровудку.

"Було багато версій, що риба загинула від отрути. Не може так бути, п’ять судаків і два коропи не могли потруїтися, а решта риби – ні, було б масове отруєння, – переконаний Леонід. – Найімовірніше, це електровудочники вдарили струмом".

Рибу, яку знайшли у водоймі, утилізували.

"Можливо, причина загибелі риби в тому, що їй немає куди скидати ікру, вона її в собі притримує і йде інтоксикація, а можливо, річ у температурі води, – припускає головний державний інспектор відділу охорони водних біоресурсів "Волинський рибоохоронний патруль" Віталій Костюк. – Ви самі бачили, який був квітень".

Рівень води в Чебенях стрімко знизився. Для того аби врятувати рибу, яка ще залишилась у водоймі, працівники рибоохорони разом з місцевими рибалками самотужки готують спеціальне пристосування.

"В’яжемо такий віник, бажано хвойний, бо хвоя – природний антисептик, тож і ікра краще дозріває. Ставимо вантаж, щоб того віника хвиля не носила, і поплавок, який тримається на такому рівні, де прогрівається вода. Ікра на такій конструкції тримається", – пояснюють чоловіки.

Читайте також: На Волині під час риболовлі втопився чоловік

Віталій Костюк підтверджує: метод справді дієвий, надто в нинішнє маловоддя.

Нині водойми Волині – у критичному стані. Вчені стверджують: якщо не берегти річки, озера та ставки, то вже незабаром у них може зникнути риба. Працівники рибоохорони закликають рибалок та відпочивальників дбайливо ставитися до риби, яка готується до нересту, а про будь-які порушення повідомляти на гарячу лінію відомства або ж правоохоронців.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook