Якщо порівнювати з показниками, які були минулого року Волинська область виконує бюджет набагато гірше, хоча поки й "вписується" у необхідні показники. Але цк лише через те, що у Волинській облдержадміністрації плани штучно коригують, аби приховати цей факт.

Читайте також: Повідомили, хто буде заступниками голови Волинської ОДА, – ЗМІ

Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини посилаючись на компетентне джерело у Волинській ОДА.

Бюджет Волинської області на 2018 рік, проект якого готували у Волинській облдержадміністрації, збільшили в порівнянні з минулорічним на 42%. Проте з приходом на посаду нового очільника Волинської ОДА Олександра Савченка із виконанням амбітного плану почались чималі проблеми, і це добре видно з цифр, які публічно озвучує департамент фінансів на оперативних нарадах.

Попри збільшення надходжень, запланованого показника не досягнули.

За перший квартал 2018 року за власною доходною базою (загальний фонд без урахування трансфертів з держбюджету) виконано на 100,6%, понад план отримано 948,2 тис. грн. В той час як минулоріч виконання бюджету за аналогічний період становило 110% (10,6 млн. грн).

Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2017 року, то доходи загального фонду зросли на 38 мільйонів (32,6%), однак темпи росту доходів не відповідають тим, які декларували при затверджені бюджету, а це - понад 42%.

Одним з основних бюджетоутворюючих джерел є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Проте з виконанням плану по його надходженнях є проблеми – за станом на квітень 2018 року його виконали лише на 99,4%, недоотримавши 704 тисячі.

І хоча обсяг надходжень в порівнянні з 2017 року збільшився майже на 32%, цього замало, аби виконати амбітний запланований показник надходжень до обласного бюджету. При цьому, темпи надходжень в порівнянні з січнем-лютим 2018 року в березні знизились на 11,7%.

Читайте також: Волинський губернатор відправлятиме під суд дорожників

Що не змінилось в порівнянні з минулим роком, так це невиконання плану поступлень на прибуток підприємств, які створені за участю іноземних інвесторів – показник виконання становить всього 82,8%.

"Підкручування" плану.

Попри це, формально з виконанням бюджету на цей рік проблем немає – департамент фінансів звітує на оперативній нараді в ОДА про його виконання на 100,6%. Проте "витягнути" цю цифру, зі слів нашого джерела, вдається лише штучно. Відтак, план надходжень коригують таким чином, аби зменшити його та відтягнути чи перенести на наступні місяці.

"Реальна цифра виконання бюджету вилізе тільки під кінець року, якщо темпи надходжень коштів залишаться на нинішньому рівні. Зараз вони граються з ручним корегуванням, штучно зменшуючи заплановані показники одного місяця і збільшують на наступні", – повідомляє джерело.

Відкритим залишається лише питання приховування обсягів проблеми: чи знає про це голова ОДА Олександр Савченко та дає вказівку не афішувати цього, сподіваючись що ситуація виправиться в наступні місяці, чи його самого не інформують про реальний стан речей з виконанням бюджету. Адже схожа тенденція простежується і з виконанням державного бюджету, проте на всеукраїнському рівні цього не приховують та називають реальні цифри.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter