В Офісі пезидента розповіли про три рішення, які сумарно можуть призвести до суттєвого зниження ціни на електроенергію для побутових споживачів. 

Читайте також: В Україні можуть перейти на погодинну подачу води

Про це повідомив Представник Президента Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус на брифінгу, якийбуло проведено за підсумками наради в офісі Президента щодо проблеми роботи нового ринку електроенергії та підготовки до осінньо-зимового періоду, передають "Українські Новини".

Герус зазначив, що на нараді обговорювалося питання необхідності вжиття заходів для зниження ціни на електроенергію для промислових споживачів.

Він вважає зростання ціни на 20% після запуску ринку електроенергії невиправданим, з огляду на зниження вартості вугілля і газу на світових ринках протягом останнього півріччя.

У результаті було прийнято рішення виступити з трьома ініціативами.

"Перше – це постанова Кабінету Міністрів про покладання спеціальних зобов'язань на "Укргідроенерго" і "Енергоатом", коригування його, таким чином, щоб спецзобов'язання для "Укргідроенерго" були збільшені.

І ми очікуємо, що така постанова дасть можливість знизити тариф "Укренерго" більш ніж у 3 рази – з 32 коп. до 8-9 коп./кВт-год", – сказав Герус.

Читайте також: Повідомили, у кого Україна буде купувати газ

На його думку, ці кроки дозволять знизити тариф для кінцевого споживача на 11%.

І третій крок, зі слів Геруса, – це коригування граничних цін (price cap) на на "ринку на добу вперед" (РДВ) і "внутрішньодобового ринку" (ВДР).

На нічному ринку необхідно підвищити його на 10%, а на денному - знизити на 15-20%, оскільки на денному ринку price cap вище, зі слів Герсуса, ніж у всіх європейських країнах.

Це коригування дозволить знизити загальну ціну ще на 9%, а всі три заходи разом - на 20%.

Офіс Президента розраховує внести проект постанови про спецзобов'язання вже на засідання Кабміну 21 серпня.

Для цього завтра 20 серпня планується провести нараду з представниками Міненерго, а також із віце-прем'єр-міністром Володимиром Кістіоном, щоб розробити проект постанови і узгодити його з необхідними відомствами, в тому числі й Мін'юстом.

Паралельно НКРЕКП веде роботу з розробки нових граничних цін, а також тарифу для "Укренерго", які можуть бути введені з 1 вересня або з 1 жовтня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook