30 квітня 2018 року Антитерористична операція на Сході України була змінена на Операцію об'єднаних сил. Новий формат з деокупації окремих районів Луганської і Донецької областей по суті дозволив введення воєнного або надзвичайного станів Об'єднаним оперативним штабом ЗС України. Перший керівник операції – генерал  Сергій Наєв. 

Читайте також: Зеленський визначився з курсом політики щодо Росії

Після програшу Петра Порошенка на виборах президента України Наєв був звільнений і на його місце був призначений Олександр Сирський. Екс-голова ООС розповів про перспективи звільнення українських територій та плани агресора, інформує ТСН.

"Скільки часу займе звільнення наших територій? Безпосередньо на військову акцію щодо звільнення території піде дуже мало часу – менше доби. Головне в такому випадку – дуже швидка дія, щоб дійти до українського кордону і там закріпитись. А на звільненій території одразу ж мають розпочати спеціальні заходи Національна гвардія, Національна поліція, інші силові структури.

В сучасних умовах наші дії на Азовському морі мають бути підкріплені потужними засобами вогневого ураження з берега та з неба. Має бути база для таких дій. І в ООС така база вже є, і вона діє. Навіть був випадок, коли кораблі ВМС підходили на півтори милі до російського порту.

Читайте також: У Зеленського розповіли, коли Україна поверне Донбас і Крим

Чи не готуються з боку ворога рішучі наступальні дії? З урахуванням видачі російських паспортів, стягнення російських військових... Безпосередні плани такі у ворога є. Ми знаємо загрозливі напрямки на лінії зіткнення, і таких напрямків понад десять. Ми передбачаємо дії у відповідь - на цих напрямках всі засоби постійно готові реагувати. Також ми відстежуємо загрозливі ділянки кордону Луганської області і Росії, Азовського моря в межах ООС. В усіх цих напрямках готові реагувати на активні дії ворога.

На цей момент, на цю хвилину, безпосередніх планів звільнення окупованих міст на Донбасі немає. ООС має, перш за все, стабілізаційну функцію, щоб контролювати ворога та зайняти найвигідніші позиції", – розповів Наєв.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook