Загибла в катастрофі літака МАУ в Ірані українка Олена Малахова була директоркою компанії "Скайавіатранс". Ця компанія може бути причетна до незаконних постачань зброї до Лівії в обхід заборони ООН.

Читайте також: Іранець, який збив український літак, потрапив до в'язниці

Компанія "Скайавіатранс" пов’язана з двома іншими, які фігурували у звітах ООН про таємне постачання зброї до Лівії. Зокрема, Малахова також – співвласниця фірми Volaris Business, офіс якої розташований в Единбурзі, повідомляє CNN, пише 24tv.

Один з літаків "Скайавіатрансу" вантажний Іл-76ТД був знищений у Лівії під час обстрілу у серпні 2019 року. За даними МЗС України, літак транспортував гуманітарний вантаж. Проте лівійський генерал Халіфа Хафтар заявляв, що літак доправляв військову техніку для уряду національної згоди, який підтримує ООН.

У звіті ООН за грудень 2019 року експерти дослідили атаку на цей літак. З’ясувалося, що надто низьке корисне навантаження такого літака та незрозумілі дані у документації можуть свідчити про те, що на авіасудні перевозили таємне військове обладнання великого розміру, але малої маси. Це могли бути фюзеляж або крила безпілотників.

Читайте також: "Як жити, як дихати без тебе, моя рідна?": оприлюднили останнє фото загиблої в авіакатастрофі волинянки

Представники лівійського Червоного півмісяця заявили, що не співпрацювали з цими компаніями. Ексменеджер "Скайавіатрансу" із наземного обслуговування Максим Приходько зазначив, що компанія має право на перевезення небезпечних вантажів, проте відмовився коментувати звіт ООН.

За даними Flightradar, Іл-76ТД у період від травня до серпня 2019 року здійснив понад 30 перельотів між Україною, Туреччиною та Лівією. До цього авіасудно літало між ОАЕ та Єменом, де також триває війна.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook