До Києва повернулися українські рятувальники з Тегерана, які вирушили працювати на місце падіння збитого ракетою літака МАУ. Там вони кілька днів розбирали уламки Boeing і знайшли осколки – беззаперечні докази того, що в українське судно влучила ракета. Деякі уламки застрягли в обшивці пасажирських крісел, йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте також: У Зеленського заявили, що український літак в Ірані могли збити навмисно

Під час роботи українські експерти помітили, що немає жодного фрагменту нижньої частини фюзеляжа, а також відсутня кабіна. На вимогу іранці звідкись таки привезли відсутні рештки літака, а в них десятки маленьких цяточок від осколків ракети.

"Дякуючи надзвичайній службі, яка розставила освітлення в нічний час, ми знайшли частини, які вказували, що літак впав від  ракети. Зразу приїхали представники іранської сторони. Близько 10 машин. Вранці мали дати остаточний вердикт наш, але іранська сторона вранці сама визнала ракету", – розповів один з керівників групи, директор Київського науково-дослідницького інституту судових експертиз Олександр Рувін. 

У ракеті ТОР осколки дрібні, але їх там більше півтори тисячі. Деякі застрягли в обшивці крісел. До слова, фахівці досі не можуть знайти частину пасажирських крісел, пише ВВС. Також досі не існує нижньої частини літака. 

На місці аварії українці знайшли спалений ноутбук, у якому також можуть бути уламки ракети. Несподівана знахідка – це планшет когось із членів екпіпажу. Він досі працює, але його власник вже ніколи його не розблокує. 

Частина експертів, зокрема спеціалісти з ДНК-аналізу продовжують працювати у Тегерані. Саме вони мають забрати тіла загиблих українців додому.

Слідчі хочуть знати все про збитий літак, про кожну секунду польоту, про кожне сказане слово екіпажем.

"Зараз вирішується питання доставки "чорних скриньок" на територію України. 15 січня  приїжджає голова авіаційної влади Ірану і 20 числа розпочнеться розшифровка “чорних скриньок”. Також залишилися представники ДНК-аналізу,  які працюють над ідентифікацією решток тіл. Поставлене завдання президента Ірану, щоб до 19 числпа всі останки передати", – розповів Рувін. 

Читайте також: Заарештували підозрюваних в авіакатастрофі літака МАУ

Слід зауважити, що українські експерти разом з рятувальниками ще дві доби тому вирушили з Тегерана. Автобусами у супроводі дипломатів їх доправили до азербайджанського кордону, потім до столиці Баку, а вже звідти літаком через Батумі та Одесу вони прилетіли до Києва. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook