Сьогодні, в приміщенні Художнього музею на території Луцького замку розпочалась Міжнародна наукова конференція "Луцький з’їзд 1429 року на тлі епохи". 

Повідомляє Луцька міська рада.

Читайте також: У Луцьку на День міста тролейбуси змінять схему руху

Організаторами конференції стали Луцька міська рада, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Волинський краєзнавчий музей та Адміністрація Державного історико-культурного заповідника в місті Луцьку. 

На відкриття заходу завітали секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, директор департаменту культури Тетяна Гнатів, експерти Ради Європи, програми «Інтеркультурних міст» та члени організаційго комітету. Також у конференції візьмуть участь 26 дослідників із України, Білорусі та Польщі.

"Для нас ця наукова конференція неймовірно важлива. Саме з’їзд монархів, 590-річчя якого ми відзначаємо став знаковим для лучан і, мабуть вперше за останні роки, історія стала модною для молоді нашого міста. І це найшоловніше – саме молодь сьогодні занурилася в архіви, аби розібратися: що їли, як вдягалися та якими були тогочасні стосунки.

І нам так само приємно, що науковці звернули увагу на цю подію. Сьогодні насправді прийшов її час. Ми повинні дослідити, яким був той з’їзд і яка його справжня роль у нашій історії, дати історичну оцінку події та зробити її відомою не лише для України, а й для всієї Європи", – привітав присутні Григорій Пустовіт та побажав, аби для кожного ця конференція стала приємним відкриттям.

Програмою конференції передбачено 8 пленарних засідань, дискусійна панель "Багатокультурність як європейська цінність: історія і сучасність" та підсумкова дискусія "Луцький з’їзд 1429 року: історичне значення та перспективи дослідження". Також відбудуться надвечірні екскурсії Луцьким замком і старою частиною міста.

Перше пленарне засідання розпочав кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Володимир Пришляк.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook