В Україні Міністерство соціальної політики розробило проєкт запуску другого рівня пенсійного забезпечення, який можуть запустити вже у 2021 році. Нові норми стосуватимуться окремих категорій працівників, які зможуть виходити на заслужений відпочинок раніше і отримувати додаткову виплату.

Читайте також: Влітку українцям підвищать пенсії: кому і скільки додадуть

Додатковий внесок на другий рівень роботодавці виплачуватимуть на працівників віком до 35 років. Як повідомляє Інтерфакс із посиланням на оцінки Міністерства, обсяг накопичень досягне 15,6 млрд грн у перші п'ять років від більш ніж 135 тис. осіб.

"Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати за НППС) і формування пенсійних активів у НППС будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій", – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт передбачає три професійні пенсійні програми. Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років і роботи на шкідливих професіях (так званий список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок, програма №2 – після 55 років і роботі за списком №2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок.

Програма №3 дає можливість добровільно вступити у НППС на умовах, визначених у колективних договорах і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, у програмі №2 – 7%, у програмі №3 – від 3% за погодженням із працівниками.

Згідно із законопроєктом, страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України скеровуватиме до недержавних пенсійних фондів (НПФ) і страхових компаній (СК), авторизованих Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Учасники системи зможуть самостійно вже із жовтня цього року вибирати НПФ і СК (принцип "пенсійні кошти ходять за учасником"), однак якщо вони протягом трьох місяців не зробили вибору, то НПФ буде визначено автоматично за порядком Пенсійного фонду України.

Читайте також: Виплати українцям можуть збільшити в два рази: влада змінює законодавство

Мінсоцполітики зазначає, що плюсом переходу до фондованої системі пенсійного забезпечення, де майбутні пенсійні виплати працівникам будуть забезпечені пенсійними активами, є відділення таких активів від діяльності підприємств, а також можливість успадкування таких коштів.

Крім того, відомство зазначає, що роботодавці вищезазначених категорій працівників, які сьогодні у значному обсязі здійснюють відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, платитимуть тільки за людей, які реально працюють і зможуть заощадити. Водночас за відсутності сьогодні у підприємства таких пенсіонерів витрати роботодавця зростуть, зазначається у документі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook