У липні наступного року кожен українець зможе самостійно вибрати постачальника електроенергії, і експерти впевнені – таке нововведення призведе до різкого зростання тарифів.

Читайте також: В Україні відкрили першу ТЕС на біомасі

Замість єдиного тарифу в усіх регіонах на ринку з'явиться безліч пропозицій, і вони будуть з різними цінами і умовами, а, оскільки державний регулятор більше не зможе встановлювати єдині тарифи, це призведе до зростання цін, пише "Бізнес. юа".

Споживачі зможуть купувати електроенергію або у трейдера, або через посередника. Перший варіант передбачає, що постачання електроенергії та її розподіл будуть розділені. У другому варіанті генеруючі компанії самі зможуть продавати електроенергію і укладати прямі двосторонні договори зі споживачами. Швидше за все, така практика в першу чергу торкнеться великих промислових споживачів, оскільки з ними працювати вигідніше.

Читайте також: Комунальна революція в Україні: населенню загрожує подвійне подорожчання електроенергії

Більш того, споживачам доведеться вносити передоплату, а учасники ринку будуть окремо укладати договори на поставку і брати на себе відповідальність в разі небалансу. Якщо хтось із споживачів вчасно не заплатить, електроенергію відразу відключать.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter