Провідна інфекціоністка Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), професорка Ольга Голубовська заявила, що українці почали самостійно лікуватися від коронавірусу препаратом для худоби.

Читайте також: В Україні зафіксували рекордну кількість хворих на коронавірус за добу (статистика)

Зокрема, деякі використовують ліки івермектин. Про те, чим вони небезпечні й застереженнями щодо такого самолікування вона поділилася в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Івермектин американці у своєму протоколі позиціонують. Найстрашніше, що у нас його немає, він тільки у ветеринарній практиці. Для людей не всі країни мають його в таблетованій формі",– наголосила медикиня.

За її словами, українці ж нині купують цей ветеринарний препарат і починають "не просто пити, а ще й вводити внутрішньом'язово".

"Але FDA (Управління з продовольства і медикаментів США. – Ред.), американці висловили застереження про супутні речовини, які розраховані в дозах на коней і на великих тварин, і це досить небезпечно", – пояснила Голубовська.

Івермектин – лікарський засіб, антипаразитарний препарат, який застосовується для лікування людини, свиней, великої рогатої худоби, коней і овець. Попередньо він показав активність проти SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19, в лабораторних умовах.

Читайте також: Китайська вакцина CoronaVac їде в Україну: наскільки ефективна і яка може бути "побочка"

Зокрема, вчені виявили, що івермектин на 75% знижує ризик зараження, госпіталізації і смерті від коронавірусу. Понад 30 випробувань в різних країнах світу показали "значні поліпшення на всіх стадіях захворювання", писало видання Daily Mail із посиланням на дослідження, опубліковане в рецензованому американському журналі Frontiers of Pharmacology.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook