В Україні зменшується кількість безробітних, які отримують допомогу, однак це відбувається не шляхом зменшення рівня безробіття.

Читайте також: За рік в Україні стало майже 2 мільйони безробітних

Таку думку в Facebook висловив економіст, екс-міністр фінансів Ігор Уманський.

«Міфічне зниження безробіття. За даними Мінекономіки, Державна служба зайнятості зафіксувала зниження кількості одержувачів допомоги з безробіття за рік на 36% - до 273 тис.осіб», – зазначив експерт.

За його словами, в Міністерстві представили це як показник пожвавлення економіки.

«На перший погляд, так і є. Якщо менше одержувачів допомоги з безробіття, то це свідчить про збільшення зайнятості. Але чому тоді Мінекономіки так і не скаже: «зросла зайнятість»? А тому, що вона не зросла. Не відбулося жодного зменшення безробіття. Тому влада використала елегантне формулювання «пожвавлення». Кількість одержувачів допомоги скоротилася не через сплеск української економіки, а тому, що допомога з безробіття у нас обмежена за часом виплат», – зазначив Уманський

Зі слів експерта, у 2020 році багато українців звернулися за допомогою держави. Минув рік, і граничні терміни отримання грошей для більшості одержувачів минули.

«Тепер стає ясно, що люди швидше не знайшли довгоочікувану роботу, а втратили право отримувати допомогу від держави в складний для себе і країни період. Уряд часто говорить про створення нових робочих місць, але це крапля в морі катастрофічного безробіття», – заявив експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook