В Україні планують розвивати виробництво біогазу для того, щоб скоротити імпорт звичайного блакитного палива. При цьому ціна "біологічного" газу в кілька разів вища – $350-700 проти $250 за тисячу кубометрів "звичайного" блакитного палива.

Читайте також: Річний тариф на газ: що буде з пільгами та субсидіями

Про це йдеться в матеріалі UBR. Так, поштовх розвитку ринку біогазу може дати ухвалення розробленого Міненергетики та Держагентства енергоефективності законопроєкту. Після в відомствах чекають стрімкого розвитку ринку і зниження рівня залежності від імпорту газу, про що заявив в.о глави Держенергоефективності Костянтин Гура.

Біогаз виробляється методом анаеробного зброджування органічних речовин. Біометан – це той же біогаз, але очищений до фізико-технічних характеристик, які вимагаються від природного газу для його закачування в газотранспортну (ГТС) і газорозподільні системи (ГРС).

Як розповів глава правління біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгій Гелетуха, на сьогоднішній день вартість биометана, в залежності від вихідної сировини, знаходиться в діапазоні $350-700 за 1 тис. куб.м, водночас у природного газу – $250 за 1 тис. куб.м.

Читайте також: Штраф або виселення: як в Україні можуть покарати за несплату комуналки

Тому в Україні биометан не виробляють. На ринку працюють тільки компанії, що випускають неочищений, дешевший в собівартості біогаз для виробництва з нього електроенергії за "зеленим" тарифом.

Втім, пільги не дали відчутного поштовху для розвитку і цієї галузі – на відміну від сонячних і вітрових електростанцій, обсяг виробничих потужностей біогазових установок до 2020 року суттєвого відстав від національного плану розвитку ВДЕ, склавши 103,4 МВт проти запланованих 290 МВт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook