Експерти розповіли, як зберегти заощадження в умовах зростання курсу гривні.

Читайте також: Українці масово продають валюту

про це йдеться в матеріалі Сьогодні.

Самий елементарний спосіб – накопичення. Економісти відзначають, будь-який українець може почати відкладати гроші, чим раніше почати, тим солідніше буде капітал. У якій валюті? Главред ділового журналу Олександр Крамаренко каже, що робити вклади в іноземній валюті зараз є сенс, якщо це гроші на навчання за кордоном, подорожі або покупку нерухомості:

“А якщо мова йде про гроші, які ви збираєте, щоб найближчим часом витратити всередині країни, то, в принципі, перестрибувати з валюти на валюту я не бачу сенсу. Швидше, є сенс вибрати депозит на кілька місяців в надійному банку”.

Відзначимо, економісти розрізняють заощадження та інвестиції. Заощадження – це гроші, які ви можете використовувати в будь-який момент, а інвестиції – це вимагає часу примноження вашого стану.

Пасивний дохід, йдеться в матеріалі, можна отримати за допомогою депозиту. При цьому експерти підкреслюють, найприбутковіший – банківський вклад у гривні. Ставки вищі – від 8% до 19% річних, тоді як в доларах ставка коливається від 1,5% і 6%. Але варто пам’ятати, з нарахувань за відсотками доведеться заплатити податки – 19,5% (ПДФО військовий збір).

Читайте також: Локдаун вплине на курс долара: експерт здивував прогнозом

Заробити трохи більше, стверджує авто статті, допоможуть облігації внутрішньої державної позики. Прибуток за облігаціями вище, ніж пропонує більшість банків по депозитах – 17-18,5% річних у гривні і 6,25-7,5% в доларах. А податок – тільки 1,5% військового збору. Крім того, бонусом є ще й те, що держава гарантує повернення всієї суми, а не тільки 200 тисяч гривень, як у випадку банкрутства банків.

Дорогоцінні метали. У цьому випадку фахівці радять вибирати банківські метали, а не ювелірні прикраси – другі після покупки знецінюються. При цьому потрібно знати, що золото для заощаджень не підходить в тому випадку, якщо ви купили золотий злиток і вам потрібні терміново гроші – ви втратите не менш 10%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook