З 1 жовтня 2022 року для деяких категорій українських пенсіонерів підвищиться мінімальна пенсійна виплата – її розмір складе від 2500 до 3000 грн. Однак таке підвищення буде позаплановим, оскільки не пов'язане ні з індексацією пенсій, ні з плановими показниками зростання, передбаченими державним бюджетом.

Читайте також: Через «Укрпошту» або на картку: як від 1 вересня виплачуватимуть пенсії

Це випливає з проєкту постанови Кабінету міністрів «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому», який розробили в Міністерстві соціальної політики. Документ оприлюднений для громадського обговорення на сайті відомства, пише OBOZREVATEL.

Проєктом пропонується запровадити в Україні програму адресних вікових доплат до пенсій. Згідно з пояснювальною запискою, він є продовженням ініціативи Президента України Володимира Зеленського по захисту від бідності літніх людей, які не можуть забезпечувати себе за рахунок праці.

Зокрема, документом пропонується з 1 жовтня 2022 року встановити мінімальну пенсію у розмірі 3000 грн особам у віці 70 років і більше. Йдеться про те, що якщо у людини пенсія менша, то їй буде здійснюватися доплата до зазначеного рівня. Обов'язковою умовою в даному випадку буде наявність страхового стажу не менше 35 років у чоловіків, і не менше 30 років у жінок.

Крім цього, проєктом акта передбачені підвищені мінімальні пенсії і для деяких інших категорій громадян. Їх розмір залежить від віку і тривалості страхового стажу. Зокрема, в планах Уряду – підвищувати добробут осіб похилого віку у такий спосіб:

Читайте також: Українцям перерахують пенсії: хто отримає доплати

1. З 1 жовтня 2022 року:

  • встановити мінімальну пенсію у розмірі 2500 грн особам у віці 80 років і більше. Обов'язкова умова: наявність страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок;

  • встановити мінімальну пенсію в розмірі 2600 грн особам у віці від 70 до 80 років. Обов'язкова умова: наявність страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

2. З 1 грудня 2022 року:

  • встановити мінімальну пенсію у розмірі 2500 грн особам у віці від 60 до 70 років. Обов'язкова умова: наявність страхового стажу не менше 35 років у чоловіків і не менше 30 років у жінок.

Серед інших нововведень, передбачених новою соціальною ініціативою Уряду, –щомісячні доплати до пенсії в розмірі 300 грн літнім людям від 70 до 75 років. Така доплата ніяк не залежить від тривалості страхового стажу. Єдина умова – пенсія таких осіб з урахуванням всіх надбавок, підвищень і різного виду держдопомоги не дотягує до розміру середньої зарплати за 2020 рік (10 340 грн).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook