В Україні завершили стартовий етап запровадження цифрових сертифікатів про вакцинацію проти коронавірусу. Нині вони вже доступні деяким користувачам у додатку Дія.

Читайте також: Стало відомо, з якими країнами Україна домовляється про визнання ковід-сертифікатів

Про це повідомив перший заступник очільника Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб. У пості на Facebook він розповів, хто і як може отримати такий документ.

За його словами, перші цифрові сертифікати поки доступні тільки для вакцинованих проти COVID-19 українців, а вже протягом липня їх планують запустити і ПЛР-тестування, а також для тих, хто перехворів.

«Головним викликом за підсумками перших днів бета-тестування стала якість даних про вакцинацію. Працюємо над цією проблемою, щоб всі вакциновані змогли побачити свої сертифікати, а також над мінімізацією подальших помилок лікарями при внесені даних», – наголосив Вискуб.

Він додав, що цього тижня сертифікати проходитимуть самооцінку готовності до визнання країнами-членами ЄС, після чого буде офіційна оцінка та процес укладання міжнародних угод.

Поки в Україні запроваджено два види сертифікату:

  • міжнародний для подорожей (після завершення процедури визнання);

  • внутрішній для використання всередині країни (наприклад, відвідування масових заходів).

Читайте також: В Україні змінили правила в'їзду через коронавірус «Дельта»

Вискуб підкреслив, що проєкт запровадження COVID-сертифікатів виявився марафоном і естафетою. В Україні реалізувати його вдалося за 1,5 місяці. Над цим працювали команди кількох міністерств (Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС), а також делегації з ЄС, міжнародних партнерів EU4DigitalUA та EGAP, ДП «Дія».

Як отримати COVID-сертифікат

Такий сертифікат у Дії підтверджує статус людини про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах. Він працюватиме як і будь-який інший документ у цьому додатку, його дійсність можна буде перевірити через QR-код.

Взяти участь у бета-тесті оформлення сертификата можна, якщо ви пройшли повну вакцинацію проти коронавірусу.

Щоб отримати сертифікат про вакцинацію, потрібно:

  • перейти в розділ «Послуги» в Дії;

  • вибрати «COVID-сертифікат»;

  • натиснути «Згенерувати сертифікат»;

  • підписати Дія.Підписом заяву на обробку медичних даних;

  • отримати сертифікат (з'явиться поруч з іншими цифровими документами).

Додаток Дія синхронізуватиметься із системою E-Health й автоматично (після згоди користувача) отримуватиме дані про щеплення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook