У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким хочуть змінити точки продажу алкоголю, сигарет, електронних сигарет, IQOS і Glо. Продавати ці товари планують тільки в спеціалізованих магазинах.

Читайте також: В Україні різко зросли ціни на алкоголь та сигарети

Ініціатива сама по собі здається хорошою, оскільки спрямована на поліпшення здоров'я українців і зменшення кількості травм і смертей через надмірне вживання алкоголю. Однак для досягнення ефекту експерти радять вводити більш точні правила.

Детальніше читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Де будуть продавати алкоголь і тютюн?

Ініціатором документа виступив член комітету ВР з питань молоді та спорту, нардеп від «Слуги народу» Георгій Мазурашу. Він пропонує, щоб пиво, алкогольні та слабоалкогольні напої, столові вина, тютюнові вироби, електронні сигарети й рідини до них, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння продавалися тільки в спеціалізованих стаціонарних торгових точках.

Інші товари в цих магазинах, крім перелічених, продаватися не можуть. Тому реалізовувати алкоголь і тютюн буде заборонено в приміщеннях торговельних організацій, які продають продукти харчування, товари дитячого асортименту та спортивні товари.

Крім того, як і раніше, продаж алкоголю й тютюну буде заборонено:

  • особами та особам, які не досягли 18 років;

  • у приміщеннях і на території навчальних закладів та закладів охорони здоров'я (крім ресторанів на території санаторіїв);

  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

  • з торгових автоматів;

  • у споживчих упаковках, що містять менш ніж 20 сигарет;

  • з рук;

  • у непризначених для цього місцях торгівлі;

  • на полицях самообслуговування. Винятком є сигарети в блоках, алкогольні та слабоалкогольні напої, вино й пиво.

Виходить, що сигарети і алкоголь можуть зникнути з полиць продуктових магазинів, їх стане важче купити в торгових центрах, на зупинках або на заправках. Для цієї продукції потрібно облаштовувати спеціалізовані місця.

У разі порушення вимог для суб'єктів господарювання передбачається штраф – 10 прожиткових мінімумів працездатних осіб, встановлених на момент сплати штрафу. Зараз він становив би 23 790 грн.

Закон не ідеальний: що не так

Експерти позитивно оцінюють продаж такої продукції окремо від інших товарів. Серед плюсів – це може ускладнити доступ до алкоголю й тютюну, адже зараз його можна придбати в будь-якому місці в пішій доступності від будинку. Також це позитивно вплине на зменшення реклами, адже шкідливі товари не будуть маячити перед очима дітей і підлітків.

«Загалом за нормами Рамкової конвенції ВООЗ у боротьбі проти тютюну пропозиції про окремі місця для продажу таких виробів немає. Водночас практика окремих країн показує, що це діє як спосіб зменшення їхньої доступності», – розповів фахівець громадської організації «Життя» Дмитро Купира.

Однак у законі взагалі не прописано, якими мають бути спеціально відведені місця продажу – який вигляд матимуть, де розташовуватимуться, як будуть функціонувати. Тому позитивного ефекту може не відбутися.

Ефективними такі зміни експерти визнають за трьох умов:

  • спеціально відведені місця повинні бути відокремлені від інших торгових площ у приміщенні;

  • це повинна бути закрита для доступу неповнолітніх територія (не острівець продажу в ТРЦ, окремий магазин);

  • треба встановити площу місць продажу (рекомендується 30 або 50 кв. м), щоб унеможливити варіант продавати з прилавка в мікромагазинах.

  • «Це все треба прописати, щоб будь-який намет не перетворився на спеціалізоване місце торгівлі. Також такі норми унеможливлять визначення таким місцем окремої каси для продажу тютюну чи алкоголю у великих супермаркетах», – додав Купира.

    Експерт вважає важливим, щоб алкоголь і тютюн не мали видимого розміщення. Наприклад, зараз таких правил більше дотримуються щодо сигарет, адже продають їх тільки на касах. Однак відділи алкоголю повністю відкриті, й неповнолітні можуть вільно прогулюватися рядами.

    У парламенті цей законопроєкт спрямований на розгляд комітету. Його можуть або доопрацювати і внести зміни, які відзначили експерти, або ж взагалі не рекомендувати для ухвалення в сесійній залі.

    А тим часом народні депутати працюють і над іншими ініціативами. Раніше вони підвищили акциз на вейпи і заборонили продаж їх неповнолітнім. Зараз допрацьовують документ, щоб стримати популяризацію електронних сигарет, а саме – обмежити рекламу такої продукції.

    Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook