Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла постанову, яка вводить більш жорсткі штрафні санкції за порушення обленерго якості постачання електроенергії споживачам.

Читайте також: У луцькому тубдиспансері встановили сонячну електростанцію

Про це заявила член НКРЕКП Ольга Бабій в ефірі одного з телеканалів, передає УНІАН.

За її словами, своїм рішенням Нацкомісія наблизила стандарти електропостачання до європейських. Тепер планові перерви в електропостачанні можуть бути не більше 12 годин (раніше були 24 години), а в зимовий період час на реконструкцію і ремонт скоротили до 8 годин.

Крім того, тривалість аварійних ремонтів тепер має бути не більше 22 годин, раніше було 24 години.

«Мало хто з нас знає: якщо в нас було відсутнє електропостачання більше цього часу, то ми маємо право на компенсацію. Раніше побутовий споживач мав право на компенсацію 200 гривень, зараз ця компенсація становитиме 300 гривень», – сказала вона.

Бабій пояснила, що компенсація має прийти автоматично у платіжки за місяць, в якому була перерва з електропостачання. Вона наголосила, що писати жодних заяв не потрібно. Якщо компенсація не була надана автоматично – споживач повинен звернутися до НКРЕКП.

«Ці наші компенсації мають стимулювати обленерго модернізувати мережі та покращувати якість обслуговування», – додала вона.

Читайте також: Уряд знижує тарифи на електроенергію для населення: як зміниться сума і для кого

Бабій також зауважила, якщо внаслідок стрибка напруги у споживача згоріли побутові прилади, то він повинен звертатися до обленерго за компенсацією, а в разі виникнення спору – це питання розгляне Державна інспекція з енергетичного нагляду.

Вона додала, що за останній рік кількість штрафних санкцій зросла: якщо у 2019 році було компенсовано 3,2 млн грн, то у 2020 – 4,6 млн грн. «Зараз Нацкомісія ввела більш жорсткі стандарти до компаній, які розподіляють енергію, це колишні обленерго. Для того, щоб вони підвищували якість електропостачання», – зазначила Бабій.

Раніше Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою тариф на електроенергію для населення знижується до 1,44 грн за кіловат-годину, якщо домогосподарства споживають менше ніж 250 кіловат-годин на місяць.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook