Заступник міністра розвитку громад і територій України Дмитро Живицький заявив, що в рамках реформи децентралізації в Україні можуть повністю скасувати райони як територіально-адміністративні одиниці.

Читайте також: Показали схему розподілу Волинської області на райони (фото)

Про це повідомляє Обозреватель.

Міністр зазначає, що наразі розглядається два варіанти – укрупнення районів або їхня ліквідація.

За його словами, районів як адміністративних одиниць може взагалі не бути. І додає, що зараз розглядається така система адміністративно-територіального устрою, коли і районні державні адміністрації, і районні ради припинять своє існування.

Живицький пояснив, що децентралізація передбачає передачу ресурсів, фінансів, повноважень і відповідальності місцевим громадам.

Поки що статочний варіант реформи не затверджений.

"Як буде – я на 100% не можу сказати. Треба ухвалити відповідні законодавчі ініціативи та зміни до Конституції. Перший варіант, сформований ще попереднім урядом – що буде укрупнення районів, тобто в кожній області буде не 20-25 районів, а 10-12 районів. Інший підхід – коли взагалі районна ланка не потрібна", – зазначив заступник міністра.

Читайте також: На Волині хочуть залишити тільки три райони

Також Живицький заявив, що йому подобається така ініціатива і особисто він підтримує скасування районів.

"Я 3,5 роки працював в регіональній владі, в Сумській ОДА. І можу сказати – нехай не ображаються мої колишні колеги – що районні ради і районні адміністрації абсолютно не потрібні", – запевнив він.

Чиновник додав, що це питання вже обговорювалося з профільними асоціаціями – Асоціацією сільських рад, Асоціацією малих міст, Асоціацією міст України, які теж не бачать необхідності в існуванні цієї посередницької ланки.

За прогнозами Живицького, остаточне рішення про нову систему управління державою на регіональному та місцевому рівні буде ухвалене протягом 2-3 місяців.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook