Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме уряду посилити карантинні обмеження. Зокрема, – обмежити роботу зон харчування, дитячих кімнат та розважальних зон у ТРЦ.

Читайте також: В Україні можуть запровадити "годину для літніх людей"

У ТРЦ хочуть залишити працювати виключно магазини. Про це під час брифінгу МОЗ розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише 24 канал.

"У ТРЦ працюватимуть виключно магазини для того, щоб люди могли купити необхідні їм речі і щоб це не впливало на економіку нашої країни", – пояснив Ляшко.

Він додав, що МОЗ пропонуватиме Кабміну заборонити проведення усіх масових заходів.

Також пропонуватиметься обмежити:

  • Діяльність спортзалів і фітнес-центрів, басейнів;

Заборонити:

Діяльність суб’єктів господарювання, які не дотримуються протиепідемічних норм.

Окрім того, суб’єктам господарювання у МОЗ рекомендують запровадити окремий час для обслуговування людей віком від 60 років. Для їх обслуговування пропонується виділити час з 10 ранку до 12:00.

"Для чого це потрібно? Це впровадження не забороняє людям похилого віку відвідувати магазини в інший час. Але це має спонукати людей до 60 років не відвідувати магазини, аптеки у період з 10 до 12 години", – сказав головний санітарний лікар.

Читайте також: Дистанція в 1,5 метра не врятує: вчені визначили траєкторію COVID-19

Він додав, що такі обмеження вводять через те, що люди похилого віку перебувають у зоні ризику та, хворіючи COVID-19, мають важчі ускладнення. 71% летальних випадків коронавірусу в Україні – саме серед людей, що старші 60 років.

Зміни у червоній карантинній зоні

За словами Ляшка, раніше в Україні дозволялося, коли територія заходила у червону зону, визначати перелік обмежень, які діють на цій території, спільно Нацкомісії ТЕБ тНС і органам місцевого самоврядування.

"Сьогодні ми пропонуємо ввести додатковий показник. Якщо, захворюваність перевищує 320 на 100 тисяч населення і територія переходить до червоної зони, і показник тестування позитивних результатів перевищує 20% від усіх протестованих, то пропонуємо обмежити і не дозволяти містам чи районам вибирати з переліку обмежень, а застосовувати повністю весь перелік", – додав Ляшко.

Він пояснив: у червоній зоні потрібні рішучі кроки для стримування інфекції та її поширення.

  • Щодо роботи магазинів у червоній зоні, то МОЗ пропонує обмежити години їх роботи. Так, дозволити, аби вони працювали з 7 ранку до 20 вечора. При цьому кількість відвідувачів має бути не більша, аніж 1 на 20 метрів квадратних. 

  • Також пропонують дозволити працювати садочкам та школам з 1 по 4 клас, а вже дітей з 5 класу відправляти на дистанційне навчання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook